Matthias Maurer valiti 8500 kandidaadi seast esalgu välja kui reservkandidaat. 2010. aastal palkas ESA 46-aastase doktorikraadi omaniku materjaliteaduste alal tööle ESA astronautide keskusse Kölnis. Matthias läbis ulatuslikud kosmosetreeningud ning asus tööle kosmosetiimide tugiinsenerina, abistades Rahvusvahelises kosmosejaamas töötavaid kolleege.

Matthias tegi läbi ka kaaluta oleku treeningud paraboollendudel koos kolleegi Samantha Cristoforettiga (kes viibis Rahvusvahelises kosmosejaamas novembrist 2014-juunini 2015), samuti võttis Matthias osa ESA maa-alusest ekstreemtreeningust koobastikus.

Eelmise aasta suvel võttis ta osa NASA programmist, mille käigus elas ja töötas ta 16 päeva 20 meetri sügavusel vee all. Eesmärgiks oli viia läbi mitmeid eksperimente Rahvusvahelise kosmosejaama tarbeks, samuti testida astronaudi varustust ja uurimisstrateegiaid tuleviku Marsi-missioonide tarbeks.

Alates 2012. aastast vastutas Matthias mitmete projektide eest, mis seotud lendude ettevalmistamisega koos rahvusvaheliste partneritega, samuti Rahvusvahelisest kosmosejaamast kaugemale ulatuvad ESA tulevikumissioonid. Deutche Welle telejaam on öelnud välja ka sakslaste suure unistuse: loodetavasti saab just Matthiasest esimene sakslane, kes Kuu pinnale astub.

Matthias Maurer räägib nelja keelt ning õpib praegu lisaks vene ja hiina keelt. Ta on töötanud parameedikuna, õppinud materjaliteadust ülikoolides Saksamaal, Prantsusmaal, Hispaanias ja UK-s ning internina viibinud Argentiinas, Hispaanias ja Lõuna-Koreas.

“Saada astronaudiks on parim töö, mida ma võin ette kujutada. Ma olen elevil, et ühineda Euroopa parima tiimiga, osalemaks missioonidel Maa orbiidil, samuti Kuu-missioonidel ja kaugemalgi,” ütleb Matthias Maurer ise. Ning lisab: “Kui ma nägin ESA astronautide palkamise kuulutust 2008. aastal, teadsin, et see on mu ambitsioonide jaoks perfektne kombinatsioon: lennata kosmosesse, viia läbi teaduslikke uuringuid ja teha avastusi, töötades samal ajal rahvusvahelises ning multikultuurses keskkonnas teaduse ja tehnoloogia eesliinil.”

“Kosmoselend on lummav ja inspireeriv. See on paeluv kõigile generatsioonidele ja see on innovatsiooni ja teaduse katalüsaator. Ma ootan kannatamatult, et jagada oma kirge, teadmisi ja kogemusi nii paljude eurooplastega kui võimalik,” lisab Matthias Maurer.

Sel aastal lõpetab Matthias baastreeningu, seejärel lisandub spetsiifilisem õpe, nagu näiteks Rahvusvahelise kosmosejaama süsteemid. Matthias läbib erinevad treeninguetapid väga erinevates keskustes Ameerikas, Venemaal, Jaapanis ja Kanadas, aga tema kodubaasiks saab ESA Astronautide keskus Kölnis.

Allikad: ESA, Deutche Welle