Tänu Tel Avivi Ülikooli (TAU) professoritele Yoav Waiselile ja Amram Eshelile võivad sellised lahendused olla päris lähedal. Kontseptsioon elavate puude muutmiseks kasulikeks objektideks, ei ole iseenesest uus, kuid teadlased on valmis rajama uue firma, mis istutaks sellisel viisil sündinud ehitisi üle maailma, vahendab PhysOrg.

Pilootprojektid on käimas USA’s, Austraalias ja Iisraelis ning kasvatada püütakse esialgu pargipinke, laste mänguväljakute kostruktsioone, tänavalgusteid ja väravaid. Professor Esheli sõnul on uudse lähenemise näol tegu õhujuurte kasvatamise nime all tuntud botaanilise fenomeniga. Taime okste asemel kasutatakse painduvaid juuri ja kujundatakse neist kasulike asju nii siseruumide kui eksterjööri tarbeks.

Algne „juurtemurdmise“ teadustöö viidi läbi Tel Avivi Ülikooli Sarah Racine Juureuurimise Laboratooriumis, mis on esimene ja suurim aeropoonika (taimede õhus kasvatamine) laboratoorium maailmas.

Laboratooriumis välja töötatud ärilahendused arendab välja 2002 aastal asutatud Plantware nimeline äriettevõte. TAU ja Plantware ühistööna on leitud, et teatud puude aeropoonilisel kasvatamisel jäävad nende juured pehmeks. Sellest sai uus „pehmete juurte“ kasvatamise meetod, mille abil saab elavad puud muuta kasulikeks struktuurideks.

Ökopositiivne elamu

Plantware tegevjuht Gordon Glazer, kes hariduselt on insener, loodab et esimesed puudest kasvavate majade prototüübid saavad valmis kümnekonna aasta jooksul. Kuigi „kasvata omale kodu“ meetod võib võtta kasvamiseks aastaid, on tulemus kauakestev ja avab rohkelt rohelise arhitektuuri mängumaal uudseid võimalusi.

Professor Esheli meeskond töötab ka veel mitmete teiste maailma ressursside säästmise projektidega, millest üheks näiteks võiks tuua uuringuid lateksi piimmahla produtseeriva põõsaga Euphoria tirucalii, mida saab kasvatada biokütuse allikana kõrbes. Samuti üritatakse nimetatud taime juuri geneetiliselt timmida, et tagada suurem saagikus.