Lõplik tulemus, mis Graafilise Topeltkiirusega mälu viienda versiooni (GDDR 5) kasutuselevõtuga juhtub, pole veel täpselt selge, kuid asjaosaliste vaimustus üha kasvab, kuna silmapiiril paistavad üha suuremad võimsused, kirjutab EETimes.

Hynix, Quimonda ja Samsung toodavad juba GDDR 5 mälukiipe. Lõplikud spetsifikatsioonid, mis peaksid valmima septembriks, lubavad voolutarbe vähenemist samaaegselt ribalaiuse suurenemisega võrreldes GDDR3’ga.

Joe Macri, AMD graafikaosakonna üks juhi, sõnul on oodata, et nii AMD, Intel ku Nvidia võtavad uue mäluliidese kasutusele oma järgmise põlvkonna graafikakontrollerites. Tema sõnul on GDDR5 tore valik ka uue põlvkonna mängukonsoolidele.

Usaldust uue graafikamälupõlvkonna vastu lisab seegi, et kolm suurt mälutootjat ei oleks nii kiiresti seda turule toonud, kui selle taga ei oleks suuremate graafikalahenduste tootjate tuge.

Siiani on ainsana kuulutanud GDDR5 kasutamist oma uutes Radeon’i kiipides ATI, teised suured tootjad nagu Intel ja Nvidia alles uurivad asja.

Nvidia tehnilise marketingi direktor Barry Wagner ei andnud Nvidia järgmise põlvkonna graafikaprotsessorite kohta olulist informatsiooni, kuid samas viitas sellele, et mäluliideste osa graafikakaardi jõudluses ei ole esmajärguline. Tema sõnul sõltub jõudlus esmajärjekorras kontrolleri arhitektuurist, mäluliides on selle järel alles teise või kolmandajärguline.

Oma eelmise põlvkonna kontrolleri GeForce 8800 puhul, kasutas Nvidia 384 bitist GDDR3 mäluliidest, mille ribalaiust vähendas hiljem 256 bitini. Nimetatud komponent konkureeris AMD R600 graafikaprotsessoriga, mis kasutas 512 bitist GDDR4 mäluliidest. Mõlemad mälulingid olid kiirendatud 1GHz’ni, kuid Nvidia lahendus oli vaatamata väiksemale mäluribalaiusele siiski suurema jõudlusega.

Wagneri sõnul kasutab Nvidia hetkel edasi GDDR3 mälusid, mida hetkel toodetakse 1.3GHz sagedustel. „DDR3 mäludes on veel küllalt auru ja nad on sobiva hinna puhul edaspidigi arvestatav valik,“ oli tema sõnum.

Analüütikud on teinud sellest järelduse, et AMD on vahemaad Nvidia’ga tasa tegemas ja peatselt on taas oodata suhteliselt võrdsete konkurentide vihast võitlust. „Tavaliselt lasevad nimetatud firmad välja uue kontrolleri iga 12 — 18 kuu järel, selle aja jooksul veel vähendades kontrolleri valmistamisprotsessi nanomeetreid — see on täiesti hullumeelne kiirus,“ lisas Mercuri Research analüütik Dean McCarron.