Kui 800 kilomeetri kõrgusel maapinnast plahvatab tuumalõhkeseade, võib see tekitada elektromagnetilise impulsi, mis viib rivist välja elektri- ja telekommunikatsioonisüsteemid, vahendab Sky News.

Suurbritannia alamkoja kaitsekomitee süüdistab kaitseministeeriumi, et see ei võta ohte piisavalt tõsiselt, ning nõuab, et Ühendkuningriigi infrastruktuur muudetaks kiiresti sellise rünnaku puhuks vastupidavaks.

Kardetakse, et riigid nagu Iraan, mis jätkab tuumaprogrammi arendamist, vaatamata rahvusvahelisele survele, või mitteriiklikud subjektid võivad välja töötada tehnoloogia sellise rünnaku korraldamiseks.

Valitsus peab sellise rünnaku ohtu praegu väikeseks, kuid tunnistab, et potentsiaalne kahju võib olla väga suur.

USA uurimuse järgi on „paariariigid“, sealhulgas Iraan ja Põhja-Korea sellise rünnaku korraldamise võimalusest teadlikud. Kui see juhtuks, oleks energiavarustuse kokkuvarisemine praktiliselt vältimatu.

Briti parlamendi kaitsekomitee hoiatas, et „kosmoseilma sündmustel“ on üha suurem tõenäosus aset leida ning neil võib olla samasugune mõju.

1989. aastal löödi Kanadas Québecis elektrivõrk 90 sekundiks rivist välja geomagnetilise tormi tõttu.

Selle nähtuse kõige tõsisem näide Carringtoni juhtum pärineb 1859. aastast, kui päikesetuul saatis elektrivoolu läbi telegraafisüsteemi, mistõttu said operaatorid elektrišokke ja paberid süttisid.

Kui Carringtoni juhtum leiaks aset praeguses Suurbritannias, oleks 91-protsendiline tõenäosus, et riik jääks ilma elektrivooluta enam kui kaheks kuuks, hindab Briti riiklik elektrivõrk.