„Sõnum tohutule hulgale meist sõltuvatele inimestele ja ettevõtetele kõikjal maailmas: meil on kahju,“ kõlas Facebooki pressiesindaja Andy Stone’i teadanne konkureerivas keskkonnas Twitter Eesti aja järgi mõned tunnid pärast südaööd, kui Facebook oli oma ajaloo pikima pausi järel taas „ellu ärganud“

„Oleme teinud kõvasti tööd, et taastada juurdepääs meie rakendustele ja teenustele ning teatame hea meelega, et need on nüüd võrgus tagasi. Täname, et olete meiega,“ lisas Stone.


Esimesed Messengeri sõnumid jõudsid kasutajateni taas kell 00:48.

Enne Andy Stone'i teadaannet oli juhtunud järgnev.

Facebooki lehel vaatas kell kolmverant seitsmest kasutajatele vaid vastu teade, mille kohaselt puudub sellele ligipääs.

Portaali downdetector.com kasutajad teatavad mõlema programmi rivist väljas olemist kõikjal maailmas.

Keskkond androidcentral annab teada, et "maas" on ka WhatsApp ja Instagram, mis samuti kuuluvad Facebookile. Lisaks olid rivist väljas Facebooki töötajate siseveeb, omavahelise suhtluse kanalid ja isegi ligipääsud füüsilistele töökohtadele - see kõik raskendas probleemile lahenduse leidmist.

Facebooki pressiesindaja Andy Stone teatas kell 19.07, et ettevõte töötab nii kiiresti kui võimalik probleemi lahendamise nimel, kuid ei rääkinud midagi juhtunu põhjustest.


Arvatakse, et katkestuse põhjuseks on DNS-i (domeeninimeserver) rike - see on veebilehitsejatele justkui aadressiraamat, mille alusel moodustakse veebi struktuur. Seega, kui proovida praegu minna lehitsejas saidile facebook.com, ei tea internet, kust facebook.com keskkonda leida. Facebooki justkui ei ole enam maailmas olemas - täpsemalt on kaks selle DNS-serverit täielikult kadunud ja kaks tükki pole kättesaadavad.

Facebooki väärtus on umbes triljon dollarit ja sellel on 2,9 miljardit aktiivset kasutajat kuus.

Facebooki aktsia oli tänase rivist väljamineku järel 1,5 tunniga langenud 5,5%, kirjutab Techcrunch.

Cloudflare'i asepresident Dane Knecht tõdes aga Twitteris, et kõik Facebooki serveriteni viivad BGP-marsruudid on kinni:

Selle võis omakorda tekitada konfiguratsioonimuudatus, mille sai aga ellu viia vaid inimene, kellel oli füüsiline ligipääs Facebooki andmekeskuse ruuteritele. Ehk siis Facebooki enda töötaja.

Facebooki suurele konkurendile Twitterile tegi tänane juhtum aga nalja - ta tervitas kõiki maailma kodanikke nüüd oma keskkonnas:

Facebooki veebileht hakkas kasutajatele taas avanema kella 00:45 ajal, mil sellele ilmusid kas eelmise päeva sisu või veateated - aga seda juba Facebooki enda keskkonnas, mis tähendab, et vähemalt keskkonna nimeserverid olid taas püsti: