„Leidsime, et pärast vaktsineerimist on antikehade tase oluliselt kõrgem kui pärast positiivset PCR-testi. Aga antikehade poolestusaeg, ehk see, kui kiiresti antikehad lagunevad, olid mõlemas grupis sarnased. Seega võib eeldada, et PCR-positiivsetel langevad antikehad ajas kiiremini madalale tasemele kui vaktsineeritutel," ütles Tartu ülikooli kliinikumi koroonaviiruse vastaste antikehade uuringut KoroSero-EST läbiviiva teadlaste rühma liige Piia Jõgi täna Eesti arstide liidu konverentsil.

Kuressaare ja Järveotsa perearstikeskuses tehtud immuunsuse püsimise järeluuringu tulemuste põhjal selgus aga, et kui kuus kuud pärast seropositiivseks tunnistamist oli antikehade tase veres kõrgel tasemel 80% inimestest, siis ühe aasta möödumisel oli antikehade tase jätkuvalt kõrge 55% inimestest.

Siit saab teha järelduse, et koroonat kergelt või asümptomaatiliselt põdenud inimestest umbes pooltel püsib antikehade tase kõrge ühe aasta.

Piia Jõgi märkis, et teadustöö raames määrati erinevat tüüpi antikehasid, kuid peamine rõhk oli neutraliseerivatel antikehadel nendel, mis suudavad koroonaviirusega päriselt võidelda ja seda neutraliseerida.