"Peamiste murekohtadena on ettevõtjad toonud välja kasutajamugavusega seotud küsimused nagu QR-lugeri kiirus, tõendi vastavuse hindamine ja vaktsineerimiskuuri lõpetamiseks vajalike päevade arvutamisele kulunud aeg, ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.

Ta leiab, et TEHIK on tänaste uuendustega need mured lahendanud ning parandanud ka QR-koodi lugeri töövõimekust.

Seni näitas QR-kood vaid tõendi ehtsust, uus tehniline lahendus võimaldab kontrolli ka hetkel Eestis kehtivate nõuete alusel.

Näiteks saab kohe kindlaks teha, kas negatiivne PCR-test on võetud viimase 72 ja kiirtest 48 tunni jooksul. Kindlasti tuleb kontrollimiseks kasutada veebirakendust, mitte tavalist QR-koodi lugejat.

Varem kuvati vastavalt tõendi ehtsusele kaht tulemust (roheline või punane ehk kehtib või ei kehti). Eesti reeglite lisamise järel on tulemusi kolm: tõend kehtib (roheline), tõendil olev info ei vasta Eestis kehtivatele nõuetele (oranž) ja tehniline viga, tõend ei kehti (punane).

Uuenenud kontrollirakendus näitab, kas:

  • vaktsineerimiskuur on lõpetatud
  • viimasest vaktsineerimisest on möödas vähemalt 14 päeva, Pfizeri vaktsiini puhul 7 päeva
  • viimasest vaktsineerimisest on möödas kuni üks aasta
  • negatiivse tulemusega PCR-test tehti viimase 72 tunni jooksul
  • negatiivse tulemusega kiirtest tehti viimase 48 tunni jooksul
  • positiivse PCR-testi võtmisest on möödas üle 11 päeva (ja mitte üle 180)


TEHIK arendab nüüd lahendust, mis annaks välismaal vaktsineeritud eestlastele võimaluse endale Patsiendiportaalis EL-i tingimustele vastav COVIDi-tõend luua. Lahendus peaks valmima oktoobris.