Leidub hulk tõendeid, mis seostavad ülitöödeldud toiduaineid (ingl ultra-processed) ülekaalulisuse, 2. tüübi diabeedi, vähktõbede ja muude krooniliste haigustega, kirjutab The Conversation.

See johtub tõenäoliselt mitmest tegurist nagu napp toitainesisaldus, sünteetilised lisandid ja täiskõhutunde tekitamiseks vajalike kiudainete puudumine.

Seda tüüpi toiduained on ka üks põhjustest, miks kehv toiduvalik on kujunenud maailmas valdavaks krooniliste haigustega seonduvaks surmapõhjuseks.

Ülitöödeldud toidud on kättesaadavad, nendega on lihtne liialdada, neis on vähe toitaineid ja mitme suure riigi nagu USA, Ühendkuningriigi, Austraalia ja Kanada elanikud saavad nüüdisajal rohkem kui pooled kalorid just ülitöödeldud toiduainetest.

Kas taimsed alternatiivid on tervislikumad? Tihtipeale mitte. Enamasti sisaldab "taimne liha" palju loomsega sarnaseid koostisaineid, näiteks valguisolaate, emulgaatoreid, sideaineid jm lisandeid. Ka valmistatakse seda tööstuslike töötlemismeetodite abil, mistõttu võib seda pidada ülitöödeldud toiduaineks.

Mida me täpsemalt sealt leida võime? Paljudes taimsetes lihaasendajates on peamiseks valguallikaks sojavalgu kontsentraat, mis sisaldab umbes sama palju nitriteid kui keskmisele tarbijale pakutavad valmispeekonitooted.

Sealiha ja muude töödeldud lihatoodete kõrge nitritisisaldus on arvatavasti üks põhjustest, miks nende tarbimine seondub pärasoolevähki haigestumise kõrgema riskiga. Nitrititerohke toiduvalik seondub ka muude krooniliste haiguste, sh neeruhaiguste, 2. tüübi diabeedi ja hingamisteede haiguste, nt kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse kõrgema riskiga.

Mõnel puhul lisatakse nii töödeldud lihatoodetele kui ka taimsele „lihale” värvuse ja maitse parandamiseks heemi (hemoglobiini mittevalguline, rauda sisaldav rühm). Teada on, et lihatoodetes reageerib heem nitrititega, tekitades tervisele veelgi ohtlikumat, aktiivselt reageerivat ainet nitrosüül-heemi (ingl nitrosyl-heme).

Seni pole teada, kas sarnane protsess leiab aset taimsetes toodetes, kuid nii heemi kui ka nitritite kasutamine koostisainetena on piisav põhjus muretsemiseks.

Paljudesse taimsetesse burgeritesse lisatakse lihalaadse tekstuuri saavutamise huvides stabilisaatorit ja emulgaatorit metüültselluloosi. Hiirte peal tehtud katsed on näidanud, et see mõjutab mao mikrobioomi ja soodustab põletikulisi protsesse, mis omakorda võib soodustada käärsoolevähki haigestumist (ehkki inimeste peal pole vastavaid katseid veel läbi viidud).

Seni tehtud uuringute põhjal ei saa kindlalt öelda, et praegu pakutavate taimsete liha-alternatiivide tarbimine on tervisele kahjulik. Nende toodete turg on alles uus ja paljud tooted arendamisjärgus; samuti on paljud vastavad teaduslikud uuringud alles pooleli.

Kui aga kaalute taoliste toodete ostmist, võiks esmalt tutvuda koostisainete nimekirjaga ja olla teadlik ülitöödeldud toiduainetega seonduvatest ohtudest.