Asjatundjad jälgivad kliimamuutuse mõju Antarktikale seega kõrgendatud huviga. ÜRO kinnitas eile, et Antarktika on jõudnud uue soojarekordini: 18,3 °C.

Nimetatud rekord sündis õigupoolest juba ligi poolteise aastat eest – 2020. a veebruaris –, mil selle jäädvustas Esperanza uurimisjaam. Viimane asub Trinity poolsaarel ja see kuulub Argentinale.

Antarktika poolsaar on üks kiireimini soojenevaid piirkondi Maal, viimase poole sajandi jooksul on sealne temperatuur kerkinud ligi kolme kraadi võrra Celsiuse järgi. Uus soojarekord jätab uurijatele juba varem nähtavat trendi.

Maailmajao eelmise soojarekordi jäädvustas samuti Esperanza jaam. See oli 17,5 °C, mis sündis 24. märtsil 2015.

Antarktika piirkond üldisemalt on hiljuti näinud isegi soojemat ilma, 1982. aasta 30. jaanuaril Signy saarel salvestatud tulemus oli 19,8 °C.

Antarktika keskmine õhutemperatuur aasta lõikes sõltub piirkonnast: rannikul on see –10 °C, sisealade kõrgeimates punktides –60 °C.

Tervest maailmast rääkides on külmarekord –89,2 °C (Antarktikas Vostoki jaama ümbruses 21. juulil 1983).

Maa keskmine õhutemperatuur on 19. sajandi omaga võrreldes tõusnud ühe kraadi võrra Celsiuse järgi, millest on piisanud, et tekiks rohkem põudasid, kuumalaineid ja troopilisi tsükloneid. Lisandub veel üks kraad, võivad Lääne-Antarktikat ja Gröönimaad katvad "jääkilbid" sulada ja maailmamere veetaset tõsta suisa 13 meetri võrra.

Kui võrrelda 19. sajandiga, on õhk Antarktika kohal soojenenud üle 2 °C.