EMA ravimiohutuse riskihindamise komitee (PRAC) otsuse kohaselt tuleb vastav hoiatus lisada ka Jansseni vaktsiini pakendi infolehele.

Komitee võttis arvesse kõiki praegu saadaolevaid andmeid, sh andmeid Ameerika Ühendriikides esinenud kaheksa juhtumi kohta, mis olid seotud madala vereliistakute tasemega. Üks nendest juhtumitest lõppes surmaga. 13. aprilli seisuga oli Jansseni koroonavaktsiini Ameerika Ühendriikides manustatud rohkem kui seitsmele miljonile inimesele.

Kõik juhtumid ilmnesid kolme nädala jooksul pärast vaktsineerimist alla 60-aastastel inimestel, kellest enamik olid naised. Ehk siis: tegemist on AstraZeneca vaktsiiniga sarnanevate juhtumitega.

Trombotsütopeeniaga tromboosi võimalik tekkemehhanism on immuunvastus, mis viib sarnase seisundi tekkele, mida on vahel täheldatud hepariiniga ravitud patsientidel.

PRAC märkis, et trombotsütopeeniaga tromboos tekkis enamasti ebatavalistes kohtades, näiteks aju- või kõhuõõne veenides või arterites koos trombotsüütide madala tasemega, mõnikord kaasnes veritsus.

Eesti ravimiamet andis hinnangu, mille kohaselt on ebatavaline kombinatsioon trombist koos trombotsütopeeniaga väga haruldane ja COVID-19 Vaccine Jansseni üldine kasu COVID-19 ennetamisel kaalub üles kõrvaltoimete riski.

Vaktsineeritud inimesed peaksid viivitamatult pöörduma haiglasse või kutsuma kiirabi, kui neil esinevad järgmised sümptomid:

  • õhupuudus;
  • valu rinnus;
  • jala turse;
  • püsiv kõhuvalu;
  • neuroloogilised sümptomid, sealhulgas tugevad ja püsivad peavalud või ähmane nägemine;
  • pisikesed täppverevalumid süstekohast eemal.


Tervishoiutöötajad peaksid olema aga tähelepanelikud trombemboolia ja trombotsütopeenia nähtude ja sümptomite suhtes, et vaktsineeritud inimesed saaksid vastavalt juhenditele võimalikult kiiresti ravi.

Eesti on seni ühinenud Euroopa Liidu COVID-19 vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac.