Riigi turismi- ja muinsusesemete ministeeriumi väitel on So’oud Atun (ee Atuni tõus) üldse suurim muistne linn, mis Egiptusest leitud.

Linn rajati vaarao Amenhotep III valitsusperioodil, mis paistis silma enneolematu heaolu ja õitsengu poolest Egiptuse ajaloos. Ta valitses aastatel 1391–1353 või 1388–1351 eKr.

Liiva alt välja tulnud linna tänavad olid majadega ääristatud, mõne seinad kuni kolme meetri kõrgused. Kõik on üllatavalt hästi säilinud, arvestades tollal kasutatud ehitusmaterjalide vastupidavust ajahamba puremisele.

Seni on kindlaks tehtud, et seal olid pagarikoda, mudatelliste tootmisala, valitsushooned ja muidugi elumajad. Kohalikud meisterdasid amulette ning templite ja surnukambrite jaoks kaunistusi, ketrasid ja kudusid.

So’oud Atuni on juba nimetatud üheks tähtsaimaks leiuks arheoloogia-ajaloos peale Tutanhamoni hauakambri avastamist. Kuna viimase sissekäik leiti 1922. aastal, siis võib öelda, et So’oud Atuni puhul on tegu ühe suurima arheoloogilise leiuga viimase sajandi jooksul. Linn olevat väga tähtis, sest andvat suurepärase ülevaate muistsete egiptlaste elust – nagu Egiptuse variant legendaarsest Pompei linnast.

Väljakaevamistööd algasid juba septembris. Algselt otsiti vaarao Tutanhamoni matusetemplit, kes oli muide Amenhotep III pojapoeg.

.