Iisrael on rahva koroonavaktsineerimiselt seni kaugelt edukaim riik. Iga saja inimese kohta on tehtud 62,9 vaktsineerimist, kui uskuda saiti Our World in Data.

See tulemus ületab kaugelt kõiki teisi. Edukuselt järgmine on Araabia Ühendemiraadid (vastav näitaja 40,5). Kolmandaks jääb saareriik Seišellid (37,7), mille edulugu aitab selgitada selle vähene, alla 100 000 jääv rahvastik.

AP andmetel on möödunud reedeks vähemalt ühe koroonavastase süsti kahest saanud iga kolmas Iisraeli elanik, mõlemad aga enam kui 1,9 miljonit iisraellast.

Ja ometi pole Iisrael valmis piiranguid kaotama, vaid sellest saab kuudepikkune protsess ka parimal juhul, vahendab The Times of Israel.

Piirangute leevendamisega ootamise põhjused on ootuspärased:

  • uute viirusetüvede levik, mille ohtlikkus on veel täpselt teadmata,
  • vaktsineerimine ei anna siiski SARS-CoV-2 vastu 100% kaitset,
  • mõned jäävad haigeks ka peale vaktsineerimist,
  • vaktsineerimise täismõju ei avaldu inimkehas päevapealt,
  • teised riigid alles valmistuvad massilisemalt vaktsineerima,
  • endiselt leidub palju üldiste ohutusnõuete rikkujaid, kes ei kanna avalikus ruumis maske, eriti kohalike araablaste, noorte täiskasvanute ja ortodokssete juutide hulgas


Lisaks on teised riigid kritiseerinud Iisraeli soovimatust jagada koroonavaktsiini nende poolt hõivatud territooriumil elavatele palestiinlastele.

See takistab nii karjaimmuunsuse saavutamist kui ka on taunitav eetiliselt, sest mainitud palestiinlased kuuluvad paljude meelest Iisraeli vastutusalasse. Möödunud nädalal saatiski Iisrael lõpuks Palestiina Omavalitsusele laialijagamiseks 5000 doosi Moderna vaktsiini.

Eestis on eilseks koroonavaktsiini saanud 35 905 inimest. Ka jõudis eile meieni esimene vaktsiinipartii AstraZenecalt, mis koosneb 7200 annusest.