Ühendkuningriigi meretaguste alade hulka kuuluvad Kaimanisaared on 65 000 elanikuga saareriik Kariibi meres. Seal on praeguse seisuga tehtud 318 positiivset koroonaproovi ja kaks inimest on COVID-19 tõttu surnud.

Sellest hoolimata on koroonapiirangud riigis karmid – või siis just tänu karmidele piirangutele ongi viirus nii vähe levinud.

CNN kirjutab, et 18-aastane Ameerika neiu Skylar Mack läks Kaimanisaartele kallimale külla, eksis sealsete piirangute vastu ja mõisteti neljaks kuuks vangi.

Ta andis kodumaal USA-s koroonaproovi, sai negatiivse vastuse ja asus 27. novembril reisile. Kohale jõudes andis ta veel ühe proovi (tulemus jällegi negatiivne) ja sai käsu kaheks nädalaks hotellituppa karantiini jääda.

Mack siiski ei oodanud nii kaua, vaid läks kaks päeva hiljem jälgima jettide (ingl jet ski) võistlust, kus osales ka ta kallim.

Paraku viibis samal üritusel inimesi, kes Macki tundsid ja tema karantiinikohustusest teadlikud olid. Nad kaebasid tema peale ja neiu võeti vahi alla. Koroonareeglite rikkumise süüdistuse sai ka Macki 24-aastane kallim Vanjae Ramgeet.

Mõlemad tunnistasid oma süüd ning sai esmalt karistuseks 40 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd ja meie rahas 2130 eurot trahvi.

Riiklik süüdistaja aga soovis karmimat karistust, et ka teised ei julgeks edaspidi reegleid rikkuda. Nii Macki kui ka Ramgeeti ootas uue karistusena neli kuud vanglas.

Kohalikud võimud on Macki vastu karmid, sest näevad piirangute rikkumises ettekavatsetud tegu – ta palus kohe esimesel karantiinipäeval asukohajälgimisega võru oma jala ümbert ära võtta, sest see olevat tema nahka sisse lõiganud.

22. detsembril otsustas kohus mõlemale noorele halastada ja nende vanglaaega lühendada. Nelja kuu asemel on see nüüd kahe kuu pikkune.

(Kui turist Kaimanisaartel koroonapiiranguid rikub, võib ta saada meie rahas kuni 8200 eurot trahvi ja kaheaastase vanglakaristuse. Seni on teada kuus karantiinirikkumist, mille tõttu ruttu karistusi karmistati – esialgu oli ette nähtud kuni 4100-eurone trahv ja keeld koroonapandeemia lõpuni riiki taas siseneda.)