Plahvatuses hävinud rakett oli 16-korruselise maja kõrgune raske kanderaketi prototüüp, mida miljardärist ettevõtja Elon Muski kosmosefirma arendab selleks, et tulevikus inimesi ja kuni 100 tonni kaupa Kuule ja Marsile vedada, vahendab Reuters.

Isesõitev rakett plahvatas pärast kontrollitud laskumist maapinda puudutades. Katselennu eesmärk oli jõuda kolme SpaceX-i äsja välja arendatud mootori Raptor jõul 12 500 meetri kõrgusele. SpaceX pole seni täpsustanud, kas rakett saavutas selle kõrguse.

Musk teatas pärast ebaõnnestunud maandumist, et laskumiskiirus oli liiga suur, sest kütusepaagis oli liiga väike rõhk.

Musk lisas, et SpaceX sai katsetusest kõik vajalikud andmed, ja nimetas raketi tõusufaasi edukaks.

SpaceX tegi esimese katse Starship lennule saata teisipäeval, aga probleem Raptori mootoritega põhjustas automaatse katkestuse sekund enne maapinnalt tõusmist.

Rakett Starship oma lõplikul kujul, kui lisatakse üliraske esimese astme kanderakett, on stardiasendis 120 meetri kõrgune. See on SpaceX-i järgmise põlvkonna kosmoselaev, mis on täielikult taaskasutatav.

USA kosmoseadministratsioon NASA eraldas SpaceX-ile Starshipi arendamiseks 135 miljonit dollarit. Starshipiga konkureerivaid rakette töötavad välja ka Amazoni juhi Jeff Bezose ettevõte Blue Origin ja Leidose omanduses olev Dynetics.

Kolm ettevõtet sihivad tulevasi Kuule lendamise lepinguid NASA Artemise programmi raames.

Musk kavatseb Texase kaguosas Boca Chicas asuvat Starshipi kompleksi laiendada ja tema visioonis on see tulevane „värav Marsile”.