Eesti Maaülikooli lektori Marika Kose sõnul on looduses olemine omaette oskus, mida tuleb inimesele teenuse korras vahendada. Inimene, kes läheb loodusesse, tahab ka saada professionaalset teenust, nii et neid tulevasi loodusgiide ja loodusturismi pakkujaid tuleb selleks tegevuseks ette valmistada ning harida, et nende kaudu vahendada loodusharidust ja looduse mõistmist.

„Minu kogemus noorte inimestega töötamisel ja nende looduskogemuse kujundamisel on see, et nad soovivad loodust tundma õppida. Eestis võib näha, et on tekkinud katkestus lapsevanemalt lapsele antavas loodushariduses, kus ema või isa annab oma järeltulijale edasi, kuidas metsas käituda, või õpetab taimede ja puude nimetusi. Meile meeldiks endast mõelda, et oleme metsarahvas, aga samas me tahame ka oma ATV-dega minna põlislaande, sinna karu, hundi või kassikaku magamistuppa. Metsas olla oskamine on see, mida me tahame arendada,” ütleb Marika Kose.

Eestis on tegelikult maailma mõistes unikaalne ligipääs loodusele: meil on hea taristuga, kõigile tasuta RMK matkarajad, on RMK loodud IT-lahendused, kus on koos haridus ja meelelahutus ning looduses viibimine on järjest populaarsem. Loodusharidus peab selle kõigega sammu pidama ja Eesti Maaülikool alustas koostöös Tallinna Ülikooliga rekreatiivsete, sportlike ja turismitegevuse mõjude uurimist kaitsealadel, mis peaks andma uut sisendit, kuidas loodusturismi loodustsäästvamalt korraldada.

Eesti Maaülikool korraldab ka iga-aastaseid loodusturismi konverentse, kus on üle 200 osavõtja ja mis samuti tegelevad loodusturismi arendamisega. Eesti on jõudmas sarnaselt teiste Euroopa riikidega olukorda, kus ehe loodus on vaid kaitsealadel, kuhu koondub palju tegevusi, mis tegelikult ei peaks seal olema, ehk metsas on kitsas. Eesti loodus on imeline nii sügava loodushuviga inimesele kui ka lihtsalt kvaliteetset rohekeskkonda hindavale inimesele. Mida rohkem me loodust mõistame ja seda „lugeda” oskame, seda paremini suudame oma ümbrust hinnata ja hoida.

Kuula järjekordse teadus- ja haridussaate „Innovaatika” salvestust siit:

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid