Itaalia külas nimega Nortosce elutseb vaid kaks pensionäridest meest, aga COVID-19-pandeemia vastu võitlemisel neil usinusest puudu ei tule.

82-aastane Giovanni Carilli ja 74-aastane Giampiero Nobili kannavad kokku saades alati maske ning hoiavad meetrist distantsi. Kui nad espresso nautimiseks samasse lauda istuvad, siis püsib kumbki oma otsas, nii et nende vahele jääb kaks meetrit.

Kodupaigast lahkuvad härrad neil päevil harva, peamiselt Borgo Cerreto külla leiba ja ravimeid ostma. Lahkumine on keeruline, sest kodu asub mägises paigas ligi 900 meetrit üle merepinna. Sinna pääseb vaid käänulist teed pidi, mille juures puuduvad kaitsepiirded.

82-aastane Carilli (foto: EPA / Scanpix)

"Mul on selle viiruse ees surmahirm," tunnistas Carilli CNN-i ajakirjanikele. "Kui ma haigeks jään, olen üksi – kes mu eest hoolt kannaks?" Ta soovib siiski just selles inimtühjas paigas elada, kus kannab hoolt oma trühvlikoera, viie lamba, mesilaste, viinamarjade ja õunapuude eest.

Carilli on selles külas sündinud, aga suure osa elust Roomas elanud, et vanaduspõlves taas oma lapsepõlvekodus olla.

Juba keskajast püsinud Nortosce küla on pea inimtühi juba alates 1990ndate lõpust, kui enamik kohalikest piirkonda räsinud tugevate maavärinate järel suurematesse asulatesse kolis. Paljud käivad perega suviti siiski taas vanas kodukohas.

Ka Nobili peab eriolukorra-reegleid väga tähtsaks. "Asi pole ainult tervise hoidmises, asi on põhimõttes!"

Selle uudise koostamise hetkel on Itaalia teadaolevate COVID-19-juhtumite arvult maailmas 14. riik. Seni on avastatud 525 782 "koroonapositiivset", sh 37 338 surnut.

Itaalias on teistest vähemalt meetri kaugusele hoidmine ja kaitsemaski kandmine avalikes paikades (ka siseruumides) hetkel kohustuslik. Reegli rikkumise eest on linnades koguni 1000euroseid trahve välja jagatud. Maski võib ära võtta kodus püsides.