Lootus startis edukalt Tanegashima kosmosekeskusest Jaapanis pärast eelmisel nädalal toimunud edasilükkamist halva ilma tõttu. Maapealne juhtimiskeskus Dubais on saanud sondiga kahepoolse side, vahendab CNN.

Oodatakse, et Al-Amal jõuab Marsi juurde 2021. aasta veebruaris. Sond peaks jääma Marsi orbiidile üheks Marsi aastaks, mis kestab 687 Maa päeva, et koguda andmeid Marsi atmosfääri kohta.

Marsi-missioonid on sel suvel kavas ka USA-l ja Hiinal. NASA kulgur Perseverance ja Hiina Tianwen 1 peaksid startima juuli lõpus või augusti alguses. Täpsem aeg sõltub tingimustest stardipaigas.

Kolm Marsi-missiooni stardib sel suvel kord kahe aasta jooksul esineva perioodi tõttu, kui Maa ja Marss on teineteisele kõige lähemal, mis muudab teekonna veidi lühemaks.

Sond Lootus on Araabia Ühendemiraatide seni ambitsioonikaim samm kosmosevaldkonnas.

Riik on varem välja lasknud satelliite – 2009. ja 2013. aastal – aga need arendati välja koos Lõuna-Korea partneritega. Oma kosmoseagentuuri asutasid Ühendemiraadid 2014. aastal ning seatud on ambitsioonikad eesmärgid, sealhulgas koloonia loomine Marsi pinnal aastaks 2117.

Juba praegusele tasemele jõudmine on muljetavaldav. Marsi-missioonide arendamine võtab tavaliselt aega 10-12 aastat, aga Ühendemiraatide teadlased said hakkama vaid kuue aastaga.

Kosmoselaeva ehitamisel oli partneriks meeskond USA-s Colorado ülikooli Boulderis asuva atmosfääri- ja kosmosefüüsika laboratooriumis.

Lootusele teadusliku eesmärgi andmiseks võeti ühendust Marsi Uurimisprogrammi Analüüsigrupiga (MEPAG), mis on NASA foorum Marsi uuringute planeerimiseks. Lootust otsustati kasutada esimese täieliku pildi saamiseks Marsi kliimast kogu Marsi aasta jooksul, teatas missiooni teaduslik juht Sarah al-Amiri.

„Sondi kogutud andmed lisavad inimteadmistele uue mõõtme,” kirjutas Twitteris Dubai valitseja šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum. „See on meie värskeim panus maailma heaks.”

Marsi ilmastiku uurimine võib aidata mõista, kuidas Marss, mis oli kunagi Maa sarnane, kaotas oma jõed ja järved ning kogu vee planeedi pinnal, teatas al-Amiri.

Al-Amiri sõnul ollakse eriti huvitatud võimalikust seosest tolmutormide ning vee koostisosade vesiniku ja hapniku kadumise vahel Marsi atmosfäärist.