Nüüdisaegses rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis psühhopaatiat ei mainita, ent üldise kirjelduse võib sellele vaimse tervise kõrvalekaldele siiski anda. Psühhopaatia all mõistame nartsissistliku isiksusehäire ränka vormi, mida iseloomustavad empaatiapuue, julmus ja südametus.

Psühhopaadid kalduvad isiklikke soove üle tähtsustama. Kuna, nagu öeldakse, eesmärk pühitseb abinõu, näeb psühhopaat kaaskodanikes vaid vahendeid enda eesmärkide saavutamiseks.

Eri uuringute põhjal võib eeldada, et maailma elanikkonnast moodustavad psühho- ja/või sotsiopaadid 4–6%.

Oma iseloomu- ja isikuomaduste tõttu otsustavad paljud psühhopaadid sarnaste karjääride kasuks. Näiteks võib neid sageli kohata juhtivatel kohtadel, kuna nad on halastamatud, sarmikad ja kartmatud.

Neil tuleb hästi välja kiirete otsusta langetamine, samas kui empaatiat nõudvad kutsumused nagu õe või terapeudi oma neile enamasti ei sobi.

Psühhopaatia uurimisele spetsialiseerunud briti psühholoog ja autor Kevin Dutton on raamatus „Psühhopaatide tarkus: mida pühakutel, spioonidel ja sarimõrvaritel on meile edu saladuse kohta õpetada“ (originaalis "The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success") koostanud loendi ametitest, millesse satub kõige rohkem psühhopaate.

„Funktsionaalsed psühhopaadid,“ nagu Dutton neid nimetab, „rakendavad oma eemalolevat, kohkumatut ja karismaatilist iseloomu edu saavutamiseks peavoolu-ühiskonnas“. Teisisõnu elavad psühhopaadid sageli nagu tavalised inimesed; nende erilisus väljendub vaid teatud omadustes.

Siinkohal toome ära Duttoni koostatud edetabeli ametikohtadest, mida psühhopaadid eelistama kalduvad.

10. Riigiametnik

Duttoni osutusel on töökoht mõnes riigiametis psühhopaatide eelistuste seas kümnendal kohal.

2014. aastal vaagis Ühendkuningriigi valitsus isegi spetsiaalselt psühhopaatide töölevärbamist, kuna tundus, et nad oskavad tagada korda, saavad kriisiolukordades väga hästi hakkama, neil puuduvad nii tunded teiste inimeste suhtes kui ka moraalikoodeks ning nad kalduvad olema väga arukad ja loogilised.

9. Peakokk

Suurem osa psühhopaatidest ei soovi kaaskodanikke vigastada, mistõttu pole mõtet muretseda sellepärast, et kokkade töövahendite hulka kuuluvad lahtine tuli ja terariistad.

Psühhopaadid tulevad hästi toime kaootiliste olukordadega, milles tavalised inimesed kipuvad pead kaotama, mis võib olla üks põhjustest, miks sageli närvilises restoraniköögi-õhkkonnas töötamine neile sobivat paistab.

8. Vaimulik

Endine FBI töötaja Joe Navarro selgitab, miks vaimulikukarjäär psühhopaatidele ahvatlev võib tunduda. Üks põhjus on, et usulised organisatsioonid võivad pakkuda võimalusi kaaskodanike ärakasutamiseks, andes samas sellistele tegudele legitiimse aluse.

Samuti on vaimulikel lihtne sõlmida liitlassuhteid, mis võib manipulatiivsete kalduvustega inimesele anda eelise valgustkartva informatsiooni hankimisel.

7. Politseinik

Psühhopaatidel ei pruugi olla mingeid kurje tagamõtteid. Üks neile iseloomulikke jooni on selge pea säilitamine pingelistes situatsioonides.

Politseiametniku töö on intensiivne ja ohtlik, mistõttu kriisiolukorras rahulikuks jäämise suutlikkus annab selles ametis suure eelise. Just seetõttu võibki karjäär korrakaitsejõududes psühhopaatide seas nii populaarne olla.

6. Ajakirjanik

Dutton mainib psühhopaatide loomujoonte seas sarmikust, keskendumisvõimet, tähelepanelikkust, halastamatust ja teotahet — mis kõik tulevad kasuks ka ajakirjaniku-kutse juures, eriti kui artiklitel on ranged tähtajad ja vastuste saamiseks tuleb allikaid osavalt manipuleerida.

5. Kirurg

Üks uuring üritas välja selgitada, kas kirurgidel on tõepoolest suurem tõenäosus olla psühhopaat.

Tulemused näitasid, et arste koolitavate haiglate juures töötavate konsultantide skoorid psühhopaatilise isiksuse testis on keskeltläbi kõrgemad kui üldhaiglate konsultantide skoorid, mis omakorda osutusid kõrgemaks elanikkonna keskmisest punktisummast.

Autorid toovad ühe võimaliku põhjusena esile asjaolu, et ülihea stressitaluvus on üks olulisemaid arste iseloomustavaid isikuomadusi. Samuti viitavad nad tõsiasjale, et kirurgid peavad iga päev langetama kiiresti raskeid otsuseid.

4. Müügiesindaja

Ettevõtete müügiosakondades töötavaid psühhopaate iseloomustavad omadused nagu häbitu eneseupitamine, teiste inimeste kontaktandmete varastamine, pidev kihk üha rohkem raha teenida ja suutmatus funktsioneerida meeskonnas.

Sõltuvalt organisatsiooni ülesehitusest võib selline töötaja olla kas kõige jubedam luupainaja või tõeline unistuste müügimees.

3. Meediapersoon

Osa psühhopaatidest iseloomustab eelkõige nartsissism, millest ameti puhul, mis eeldab sagedast üldsuse tähelepanu keskpunktis olemist, võib kasu olla.

Samuti võib selle karjäärivaliku populaarsus psühhopaatide seas johtuda asjaolust, et telediktori või raadioajakirjaniku roll eeldab surve all rahu säilitamist.

2. Jurist

Raamatus "Confessions of a Sociopath: A Life Spent Hiding In Plain Sight" (ee „Sotsiopaadi pihtimused: peidus kõigi silme all“) väidab ennast psühhopaadiks tituleeriv autor M. E. Thomas, et psühhopaatia tegi temast parema advokaadi.

Teine advokaat, Ruth Lee Johnson nendib ajakirjas Psychology Today, et ehkki psühhopaatilistest loomujoontest nagu enesekindlus, tundetus ja äraandlik sarm võib advokaadiametis kasu olla, oleks liigselt lihtsustav väita, et ainuüksi nendest isikuomadustest edukaks advokaadi-karjääriks piisabki. Õiges kontekstis võivad need anda aga otsustava eelise.

1. Tegevjuht (CEO)

Psühhopaatidele on omane „vastupidavus kaosele“ (ingl resilience to chaos). See tähendab mitte ainult seda, et nad säilitavad pingelises olukorras külma närvi — mõnikord võivad nad ise kõigile teistele segadusi korraldada, kuna see, kui kõik nende ümber hädas on, jätab neist hea mulje.

Mõned psühhopaadid võivad seda meetodit kasutada karjääriredelil tippu kerkimiseks. Teised, kes ei pruugi olla samavõrd manipulatiivsed, jõuavad tippu ainult tänu oma oskustele.