Sanktsioonid tähendavad Huaweile seda, et neis ei tohi kasutada Google Play äpipoodi ega selle jaoks arendatud mobiilirakendusi. Nii peab see Hiina tootja mõjutama äpiarendajaid, et need kohandaksid oma rakendused ka Huawei AppGallery tarvis.

Mida me eestlastena mobiilides igapäevaselt vajame? Me armastame taksot tellida Boltiga, logida kõikjale sisse SmartID’ga, liigutada raha Swedbanki, SEB või LHV rakendusega, lugeda uudiseid Delfist, Postimehest, Õhtulehest ja ERRist, maksta poes mTaskuga ja vaadata telesaateid TeliaTV äpiga, teha üks kiire sõit CityBeega ja kuulata klappidest näiteks Vikerraadiot-.

Paraku on tänane karm reaalsus see, et väga paljusid neist rakendustest Huawei AppGallerys veel ei ole.

Hetke seisuga on AppGallery valikus siiski 27 Eesti äppi. Kuid eeltoodute seas on tänaseks avaldatud vaid Delfi, Päevaleht, Õhtuleht, LHV ja mTasku.Riigi äppidest on olemas ka DigiDoc ning arendamisel on Smart ID versioon Huawei jaoks.

Aga see on suures osas ka kõik.

„Töö selle osas käib, et olulised kohalikud äppid AppGallerysse võimalikult kiirelt üles saada,“ rääkis Fortele Huawei pressiesindaja.

Üle maailma on AppGallerys hetkel ligi 45 000 rakendust. Pataku pole nende seas näiteks Facebooki ja Messengeri.

Huawei varem toodetud ja praegu müügil olevates mobiilides on Google Play ja kõik selles sisalduvad rakendused olemas. Mõne nädala eest esitles Huawei oma uut lahtikäivat mobiili Mate Xs ja peagi on ilmavalgust nägemas uus tippklassi mobiil, millel Google’i teenuseid enam sees pole.