Sel aastal või tulevastel aastatel on mitmed hiiglased otsustanud praegustele platvormidele näiteks Netflixile ja Hulule sisu tootmise lõpetada ja alustada oma voogedastusteenusega. Näiteks on AT&T järgmisest aastast tutvustamas HBO Max teenust, alles eelmisel kuul tutvustas oma platvormi Disney. Selle nimi on Disney+.

Need on vaid paar suuremat näidet. Striimingukeskkondade loomine on hetkel moetegevus ning sellega tegelevad absoluutselt kõik, kellel video, sarja ja filmimaailmas mõju on. See on kaasa toonud olukorra, kus sarjad lähiajal platvorme vahetamas on, kuna litsentsilepinguid muudetakse või tühistatakse. Näiteks kolib menusari "Sõbrad" ("Friends") järgmise aasta algusest Netflixist minema ja seda hakatakse näitama hoopis HBO Maxi pealt.

Selline sarjade ja filmide liigutamise virrvarr, näitamise ainuõiguse korraldamine ja muud pidevad ja segased muudatused on nii mõnegi fänni juba hulluks ajanud. Selleks, et kõiki oma lemmikteoseid vaadata, peab konto olema mitmes kohas ning loomulikult tuleb igaühe eest eraldi maksta.

Kas varsti on sama näha Eestis?

Kuigi tundub, et Eestis midagi sellist meie riigi ja turu suuruse tõttu toimuda ei saa, näitavad hiljutised arengud, et selline oht on täitsa olemas. Kuigi suurt hulka sisu, mille pärast pidevalt kembelda, meil ei ole, on siiski ka siin lisaks välismaistele keskkondadele terve hulk voogedastusteenuste platvorme oma võrseid ajamas.

Lisaks sellele, et nii mõnigi teleteenuse pakkuja (Telia, Elisa) ja meediaettevõte (Kanal 2, ERR) on striimingumaailma sukeldunud ning võimaldab näiteks telepildi või saadete jälgimist telefonist või arvutist, on tekkinud ka esimesed kodumaised platvormid, mis puhtalt sarjade ja filmide striimimiseks mõeldud on.

Sel kuul alustasid tööd nii filmilevitajate A-One Filmsi, BestFilmi, Estinfilmi, Menufilmide ja Must Käsi koostöös loodud Videolink platvorm kui ka Eesti Filmi Instituudi, Apollo Film Productionsi, Allfilmi, Kinoteatri, Kuukulguri, Tallifornia ja Kinofilmi toodangut koondav Netikino.

Kui esimeses on saadaval oleva sisu hulk suhteliselt väike ja tooni annab välismaine toodang, siis Netikino koondab Eesti filme. Viimases saab näha nii vanu häid klassikuid (nt "Viini postmark") kui ka uusi menufilme ("Ott Tänak: The Movie). Ülemäära pole sisu aga sealgi, hetkel vaid pisut üle 50 filmi.

Videolink platvormil tuleb iga filmi vaatamise eest välja käia 3 eurot, selle eest saab filmi vaadata 48 tunni jooksul sellest brauserist, kust õigus osteti. Samad ostutingimused kehtivad Netikino platvormil, kuid filmide hind oleneb seal konkreetsest valitud teosest.

Veel üks tugev konkurent

Detsembris tegi tugeva sammu striiminguteenuste valda veel üks meediaettevõte - TV3 Grupp, mis avas Baltimaade kõige suurema striiminguteenuse Go3. See koondab üle 40 telekanali, 700 filmi ja sarja ning spordiülekanded. Kõiki neid on võimalik vaadata läbi erinevate seadmete - telefonide, nutitelerite ja arvutite.

Rõhk omasisul on tugev ning sarnaselt maailmatrendidele pakutakse klientidele eeliseid. Näiteks saab Go3 kaudu alates jaanuarist vaadata kodumaiseid sarju, mida ülejäänud televaatajad näevad alles kuude pärast, samas on saadaval ka uuemad filmid, näiteks saab sealt praegu näha värskeimat John Wicki filmi, mis kinodesse jõudis maikuus.

Kuigi Go3 pakub palju, on ka hinnad üpris krõbedad ning võrreldavad näiteks Netflixi ja teiste suurte teenusepakkujatega. Kõige kallima paketi hind on 12,99 eurot kuus, kuid saadaval on ka teisi pakette, vastavalt soovidele. Kõige odavama paketi, millega saab näha TV3, TV6 ja 3+ kanaleid ja nendes näidatavat sisu, saab kätte 2,99 euroga.

Eraldumine ka meil

Kuigi selliseid kaklusi nagu üleilmsel striiminguturul, kus eri platvormid ja stuudiod sarjade ja filmide ainuõiguste pärast võitlevad, hetkel Eestis näha ei ole ning ilmselt ka ei tule, võib aga siiski esimesi sisu platvormidele koondumise märke täheldada.

Näiteks Netikino üks ellukutsujatest Eero Nõgene ütles platvormi tulekust jutustanud pressiteate vahendusel, et nende peamiseks eesmärgiks keskkonna loomisel oli Ott Tänaku filmi massideni viimine - rahvusvahelise ralli kogukonna huvi Ott Tänaku filmi vastu oli lihtsalt niivõrd suur. See aga tähendab seda, et ilmselt me üheski teises keskkonnas filmi ei näe, kuna Sterotek Filmil on plaan see ise rahaks teha.

Täpselt samasugust retoorikat oli näha ka TV3 grupi pressiteates, kus öeldi, et "Go3 kasutajad saavad võimaluse näha TV3 hittsaateid kuni 3 kuud enne nende telelinastust." Seega, kuigi otseselt loomingut ühele platvormile ei piirata, antakse Go3 keskkonna kasutajatele "tavakasutajaga" võrreldes märkimisväärne eelis.

Kui siia juurde lisada veel Elisa omasarjade turule tulek, Telia isetoodetavad spordiülekanded ja sarjad ning oma telekanali Telia TV loomine, ongi hästi näha, et ka Eestis on muutumas üha segasemaks, kust mida vaadata saab ja kellega selleks leping peab sõlmitud olema.