Cambridge Analytica skandaal sai alguse juba 2015. aasta lõpus, kui esimesed ajakirjanikud hakkasid viitama sellele, et USA presidendivalimiste kandidaadid kasutavad Ühendkuningriigi uuringufirma Cambridge Analytica abi, et sotsiaalmeedias ja internetis inimeste poliitiliste eelistuste kohta infot koguda. Suur osa sellest infost koguti Facebooki vahendusel ning mitmed ettevõtte juhi Mark Zuckerbergi ülekuulamised nii USA Kongressi kui ka Euroopa võimude ees, on tingitud just sellest skandaalist.

Juulikuus sai Facebook toonase skandaali tõttu USA-s ka viie miljardi USA dollari suuruse trahvi ning on nüüdseks jõudnud ka selleni, et kogu probleemi juurtega tegeleda. Eelmise aasta märtsis alguse saanud juurdlus hõlmas sadu juriste, andmeteadlasi ning insenere, kes ongi praeguseks tuvastanud terve hulga rakendusi, mis võivad ilma inimeste nõusolekuta nende andmeid koguda.

"Meie tegevus rakenduste üle vaatamisel võimaldab meil paremini mõista andmete väärkasutamist ning meie platvormilt probleemsed arendajad välja visata," ütles ettevõtte tootepartnerluse osakonna tippjuht Ime Archibong reedel. Praeguseks on üle 400 arendaja juba kõrvaldatud, kuid välistatud ei ole, et neid nimekirja veel lisandub. Samuti on teada, et eemaldatud on üle kümnete tuhandete rakenduste.

Facebook pole jaganud täpsemat infot, mille alusel rakendusi platvormilt välja visatakse, kuid on viidanud, et see ei tähenda tingimata seda, et rakendus kujutas endast otsest ohtu. "Paljud rakendused olid kõrvaldamise hetkel alles testimisfaasis," selgitas Archibong.

Samuti on teada, et mõnel juhul kõrvaldati arendajad platvormil lihtsalt seetõttu, et nad keeldusid Facebooki määratud uurimismeeskonnaga koostööd tegemast. Samas on ka teada, et mitme äpi puhul täheldatigi lihtsalt seda, et see jagas tundlikku infot kolmandate osapooltega, ilma, et oleks kasutajaid sellest kuidagi teavitanud.