Tüdrukud ilmale toonud arsti Sankkayala Uma Shankari osutusel esitas vastne ema Mangayamma Yaramati sünnitunnistuse, mille põhjal on tema vanus 74 eluaastat*.

Kehavälise viljastamise spetsialist Shankar, kes tõi kaksikud ilmale keisrilõike abil ülemöödunud neljapäeval, kinnitas, et ema ja laste tervis on hea: „Rasedus sujus tõrgeteta. Komplikatsioone ei esinenud. Emal tekkisid küll probleemid hingamisega, ent need lahendati kiiresti.“

Yaramati ja tema 82-aastane abikaasa Sitarama Rajarao rääkisid, et on soovinud juba aastaid lapsi saada ning et kodukülas on abielupaari lastetuse tõttu häbimärgistatud. „Oleme korduvalt proovinud ja käinud mitme arsti juures,“ selgitas Mangayamma. „Nii et praegu on mu elus kõige õnnelikum aeg.“

74-aastane ema ja tema abikaasa Rajarao (foto: India Photo Agency / SWNS)

Kaksikud viljastati emakaväliselt (ingl IVF; in vitro fertilization). Kuna Yaramati oli juba menopausis, viljastati Rajarao seemnerakkudega kõigepealt doonormunasari, mis siirdati hiljem tulevase ema kehasse.

Texase ülikooli Galvestonis tegutseva arstiteaduskonna sünnitus- ja lootemeditsiini professor Shannon Clark märkis, et Yaramati sünnitus on ebatüüpiline, aga olemasolevate viljastamist toetavate tehnikate valguses mitte üllatav.

Naiste munarakkude kvaliteet ja hulk vähenevad aja jooksul, kuid Clarki osutusel ei laiene samad piirangud emakale. Munarakudoonorite abi kasutades on kõrgemaealistel naistel nagu Yaramati võimalik rasedusi edukalt lõpuni kanda.

Yaramati arstide kinnitusel on 74-aastane naine teadaolevalt maailma ajaloo kõige vanem sünnitaja. 2007. aastal purustas maailmarekordi 59-aastane Briti ema, kes sünnitas lapse pärast loomulikku rasedust.

* ingliskeelses meedias esineb ka nimekuju Erramatti Mangayamma ning mõned uudiskanalid väitsid, et sünnitaja on 73-aastane.

74-aastase ema kaksikud tütred (foto: India Photo Agency / SWNS)