Viimastel aastatel ei ole roolijoodikute arv kahanenud, pigem vastupidi: politsei tõhusam töö näitab probleemi kogu selle mastaapsuses. Ent häid lahendusi joodikute roolist eemal hoidmiseks ei paista olevat.

Eestis saadetakse roolijoodikuid KOJU (KOrralik JUht, toim) programmi ehk ümberkasvamisele. Nelja aasta jooksul on võtnud mõjutusprogrammist osa 1549 juhti, kellele on selgitatud, mida alkohol inimesele teeb ning kui ohtlikud tagajärjed on autoroolis purjutamisel. Kui KOJU saadetud autojuht just padualkohoolik ei ole, siis tõenäoliselt ta tulevikus purjuspäi rooli enam ei istu. Alkohoolikute puhul on selgitustööga hiljaks jäädud, nemad tuleks saata ravile.

Rootsis ja Soomes roolijoodikuid ei hellitata. Kui on näha, et selgitustöö ei mõju, tuleb mängu alkolukk. Selle kohustuslik autosse paigaldamine on võimalus purjuspäi vahele jäänud juhil päästa oma juhiluba näiteks juhul, kui roolikeeramine on tema igapäevatöö. Ent alkolukud on kasutusel ka ennetusvahendina. Neid paigaldatakse taksodesse, bussidesse ja ohtliku lastiga veokitesse.