Paleontoloogia on sageli õnnemäng ja üks Mercedi California ülikooli esimese astme tudeng võitis äsja n-ö täispanga.

Viienda kursuse evolutsioonilise ja keskkonnabioloogia tudeng Harrison Duran avastas Põhja-Dakota osariigi metsikul kõnnumaal väljakaevamistel töötades juhuslikult ca 65 miljoni aasta vanuse osalise tritseeratopsikolju-kivistise.

Duran läks uurimisretkele koos tuntud „kondikaevuri“, Mayville'i osariikliku ülikooli bioloogiaprofessori Michael Kjellandiga lootuses kahenädalase väljakaevamise käigus leida taimede kivistisi.

Puu- ja lehefossiilide seast avastasid nad aga midagi ootamatut: ühe läbi aegade tuntuma dinosauruse tritseeratopsi (ld Triceratops) säilmed.

„Ma ei suuda edasi anda seda elevust, mida tundsin, kui me kolju välja puhastasime,“ tunnistas Duran, kelle dinosauruse-vaimustus on kestnud kauem tema akadeemilisest karjäärist. „Dinosaurused on mind paelunud lapsest saati.“

Naisterahva auks, kellele kuulub maa, millelt see välja kaevati, pandi eksemplarile nimeks Alice. Pärast kaks nädalat väldanud väljakaevamistöid kaeti osaline kolju fooliumi ja kipsiga ning transporditi veoautoga Kjellandi laboratooriumisse.

Foto: Mercedi California ülikool

Kjelland märkis, et ehkki sedasorti kivistised on ihaldusväärne saak varastele (mõne kivistise eest võib oksjonil teenida mitusada tuhat eurot), loodab ta siiski viimaks Alice'i üldsusele imetlemiseks välja panna.

Prof Kjellandi arvates peaks kolju hakkama reisima ringi eri eksponeerimiskohtade vahel, enne tuleb seda aga põhjalikult analüüsida ja eksponeerimiseks ette valmistada.

Nii Põhja- kui ka Lõuna-Dakota osariik on kuulsad arvukate saurusekivistise-leidude poolest. Eriti palju on piirkonnast leitud just tritseeratopside maiseid jäänuseid. Tritseeratops on koguni Lõuna-Dakota osariigi ametlik „rahvusfossiil“.