AW159 Wildcat

Kokku on Eestis neli Ühendkuningriigi maaväe helikopterit, mis asuvad siinmail maikuu lõpuni. Tegemist on mitmeotstarbelise kopteriga, mille pardal on enamasti kergerelvastus ning mis on ette nähtud luurelendude tegemiseks, kuid vajadusel saab seda kasutada ka õhutoetuse tagamiseks. Kopteri maksimumkiirus on 311 km/h, lennuuulatus 777 kilomeetrit.

15 meetrine kopter mahutab lisaks kahele piloodile veel viis reisijat, kellest üks on uksel olevat kuulipildujat mehitav sõjaväelane. Maaväe helikopterid on varustatud 7,62 mm kaliibriga FN MAG kuulipildujaga, kuid lisaks on kopterile olenevalt konfiguratsioonist lisada kuni 20 Thales Martlet õhk-maa tüüpi kergeraketti või kuni neli MBDA Sea Venom õhk-maa raketti, mida kasutatakse meresihtmärkide hävitamiseks.

AW Apache

AW Apache

Apache näol on tegemist ehtsa ründekopteriga. Samuti briti vägede koosseisus Eestis olevaid koptereid on kokku viis. Erinevalt Wildcatist on need aga oluliselt raskemalt relvastatud - kopteri alaosas on 30 mm kaliibriga raskekuulipilduja M230, mis suudab minutis välja lasta kuni 650 lasku.

See ei ole aga kõik - tiibadesse on britid mahutanud lisaks Hellfire ja CRV7 raketid, mida kasutatakse maasihtmärkide hävitamiseks. Mõlemaid on võimalik eri konfiguratsioonides kasutada nii kergetehnika, kindlustiste kui ka rasketehnika hävitamiseks.

Raskelt relvastatud Apache on kergemast Wildcatist väiksema lennuulatusega - 537 kilomeetrit ning on võimeline maksimaalselt lendama vaid 293 kilomeetrit tunnis. Kuna tegemist on ründekopteriga, siis mingisugust lisameeskonda kopterile ette nähtud pole - selles on ruumi vaid kahele piloodile.

HH-60 Pave Hawk

HH-60 Pave Hawk

Kevadtormi toimumise ajaks tõid ameeriklased Lätist, Lielvarde baasist brittidele toeks kaks HH-60 Pave Hawk kopterit, mille eesmärk on toetada harjutusi erakorraliste meditsiiniliste evakuatsioonilendudega.

Pave Hawki kasutataksegi just evakuatsioonilendudeks ning seda nii erioperatsioonide raames kui ka tsiviilelanikke mõjutavate katastroofide lahendamiseks. Kopter võib olla relvastatud kahe 7,62 mm kaliibrise miniguniga (minigun - kuuetoruline kiirkuulipilduja) või kahe 12,7 mm kaliibrise kuulipildujaga.

Maksimaalselt 360 km tunnis lendav kopter suudab ülikiiresti evakuatsioonitsoonist ära tuua kuni 12 sõdurit, seda 600 kilomeetrise lennuulatuse juures. Lisaks sõduritele mahub kopterisse veel ka hulk varustust - kokku mahub lennukile koos kütuse ja relvastusega 2700 kilogrammi mahus varustust ja inimesi.

Brittidel kasutusel olev Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon

Itaalia, Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia ühisprojektina valminud Eurofighter Typhooni kutsutakse tihti ka maailma kõige arenenumaks hävituslennukiks. Eestisse on Ämaris baseeruvad Typhoonid saatnud taaskord britid. Kusjuures lisanime Eurofighter britid ise ei kasuta.

Kopteritele teeb lennuk nii lennuulatuselt kui ka kiiruselt loomulikult silmad ette - maksimaalselt 2,5 Machi ehk 3000 kilomeetrit tunnis lendav lennuk on võimeline ühe tankimisega lendama kuni 3790 kilomeetri kaugusele ning sinna kaasa kandma oma relvastuse - 27 mm kaliibriga automaatkahuri ning raketid ja pommid, mis olenevad konkreetsest missioonist. Britid kasutavad enamasti ASRAAM JA AMRAAM õhk-õhk rakette, millest viimane on kurikuulus selle poolest, et lasti eelmisel aastal Hispaania Eurofighteri pardalt välja, kuid lennuk on võimalik relvastada ka pommidega.

Poola õhuväe Su-22

Su-22

Su-22 on eksportversioon Nõukogude Liidu hävitus-ründelennukist Su-17. Kokku kasutavad Poola väed 12 Su-22M4 lennukit ja 6 Su-22UM3K lennukit, mille esimesed tarned Nõukogude Liidust algasid juba 1984. aastal.

Lennukeid on võrreldes 1984. aastaga aga märkimisväärselt moderniseeritud - uuendatud on raadiosüsteeme, kokpiti instrumente ja muid lennuki osi nii, et need meenutaks rohkem F-16 lennukite omi, mis samuti Poola relvastuses olemas on.

Kõigest ühe piloodi mahutava lennuki pardal on kaks 30 mm kaliibriga automaatkahurit ning 12 raketipesa, kuhu on võimalik paigaldada nii õhk-õhk, õhk-maa kui ka radarisüsteemide vastaseid rakette (ARM). Samas on lennuk aga märkimisväärselt aeglasem kui Typhoon, suutes maksimaalselt lennata vaid 1,51 Machise (1860 km/h) kiirusega ning kuni 1150 kilomeetri kaugusele.