Šveitsi liidukantsleriamet ja kantonid väljendasid rahulolu laialdase vastukaja üle IT-ekspertide hulgas, kes püüavad hakata lahti murdma riigi 15 aastat vana e-valimissüsteemi, milline on ühe sealse ametniku sõnul olemas veel vaid Eestis, vahendab Associated Press.

Tänahommikuse seisuga oli end registreerinud üle 2000 häkkeri.

Pärast enam kui 200 katsetust ja e-valimiste juurutamist Šveitsi 26 kantonist 14-s usuvad võimud nüüd, et on arendanud välja „täiesti kontrollitud süsteemid”, mis loodetakse esimest korda kasutusele võtta sel aastal.

Kõigepealt lastakse seda aga kontrollida häkkeritel.

E-valimiste operaatori Šveitsi Posti korraldatav neli nädalat kestev sissetungikatsetus algab 24. veebruaril. Häkkerid ja IT-eksperdid võivad teenida sajast kuni 50 000 frangini, sõltuvalt sellest, milliseid vigu nad leiavad. Kokku kavatsetakse välja jagada 150 000 franki.

„Šveitsi Post usub, et ainult läbipaistev e-valimiste lahendus saab pika aja jooksul edukas olla,” öeldakse veebilehel onlinevote-pit.ch. „Avades selle sissetungikatsetusele, antakse süsteem arenenud häkkerite intelligentsi ja oskuste meelevalda, et teha kindlaks, millal ja kuidas saab e-valimissüsteemi ohtu seada.”