JOO VETT!

Kõige lihtsam tõde on - joo vett! Alkohol viib meie kehast välja terve hulga vedelikku ning see tähendab, et see on vaja tasa teha, vahendab The Conversation. Neli keskmise suurusega kokteili viib inimese kehast välja umbes pool liitrit kuni liitri vett.

Kui sellele lisandub veel üleliigne higistamine, oksendamine või tihti alkoholi liigtarbimisega kaasnev kerge kõhulahtisus, võib asi olla veelgi hullem. Kui tunned janu, nõrkust, kuivust suus ja peapööritust tasub seega esimese asjana hommikul pärast pidu juua klaas (või paar) vett. Hästi aitavad ka elektrolüütidega joogid, näiteks spordijoogid (mitte segi ajada energiajoogiga!).

Kuidas on lood rasvase toiduga?

Kuigi tihti arvatakse, et pohmakaga on hea mõte süüa rasvaseid toite, siis selle müüdi tõestuseks on teaduslikke andmeid vähe. Samas on leitud, et näiteks peekonis, munades ja brokkolis peituv tsüsteiin aitab vähendada atsetaldehüüdide - kahjuliku aine, mis tõstab pulssi ning tekitab halba enesetunnet - hulka. Seega võib teatud toitude söömine halva enesetunde paranemisele kaasa aidata.

Veel parem mõte on aga süüa üks korralik eine enne alkoholi tarbimist. Valgu-, rasva- ja süsivesikurikka toidu söömine aitab alkoholi imendumist organismi aeglustada. See omakorda tähendab, et ka hommikune enesetunne on parem.

Maailma enimlevinud mõnuaine aitab

Alkoholi tarbimine vähendab ka une kvaliteeti ning kestust. See omakorda tähendab, et kuidagi on vaja leida võimalus kehvade ning nappide unetundide asendamiseks - mängu tuleb 21. sajandi inimeste lemmikerguti kofeiin.

Tõenäoliselt aitab kofeiin aga hästi just juhul, kui oled ka tavaliselt selle tarbija. Uuringud näitavad, et inimesed, kes tavaliselt kohvi ei joo, ei saa ka pohmeluses olles kohvist sellist energialaksu nagu igapäevased kohvifännid. Kofeiinikud aga võivad energialaksu saamiseks vajada pisut suuremat kohvidoosi kui tavaliselt.

Peale joomine ei aita, vaid on lausa eluohtlik

Mitu päeva järjest ei tohi alkoholi tarbida, eriti peale tõsist joomingut. Ühendkuningriigi terviseamet soovitab, et peale suurt pidu võiks keha olla vähemalt 48 tundi ilma alkoholita, vastasel juhul võib tekkida tõsine maksakahjustus.

Kohe pärast pidu uuesti jooma kukkumine näitab tõenäoliselt ka seda, et inimesel on alkoholi tarbimisega tõsiseid probleeme. Mitteüllatuslikult näitavad uuringud, et pidevad pohmakad näitavad ka, et inimene kuritarvitab alkoholi.

Kuidas on lugu imeravimitega?

Tänapäeval on müügil kõiksugu imerohtusid, mis pohmeluse hetkega kõrvaldama peaks. Seejuures lubatakse kõrvaldada eri probleeme - vähendada atsetaldehüüdi hulka kehas, vähendada põletikke ning kõrvaldada ajus alkoholi toimel tekkinud keemilised muutused.

Tegelikkuses pole hetkeseisuga mingisuguseid teaduslikke tõendeid, et üks või teine ravim kuidagi pohmakat kõrvaldada aitaks. See aga ei tähenda, et ravimid (nt valuvaigistid) teatud sümptomite puhul aidata ei pruugi, lihtsalt konkreetselt pohmeluse ravimiseks mõeldud ravimite mõju ei ole teaduslikult piisavalt täpselt uuritud.

Mõningate konkreetselt pohmeluse raviks mõeldud ravimite puhul on täheldatud aga hoopis vastupidist - probleeme keskendumise, mälu ja reaktsioonikiirusega ning ärevustunnet. Seega tasub ka imeravimitega ettevaatlik olla.

Ainult üks kindel lahendus

Lõppude lõpuks on ainult üks lahendus, mis hea enesetunde tagab ning selleks on mõõdukas või üldse mitte alkoholi tarbimine. Kui seda kombineerida korraliku ettevalmistuse - ühe mõnusa eine - ning hulgalise vee joomisega, võid kindel olla, et ka järgmisel päeval on enesetunne hea.