"Varsti on vajalik arv lennukeid toodetud ning need võetakse õhujõudude poolt kasutusse," ütles riigi kaitseminister Amir Hatami laupäevasel tseremoonial, millega tähistati hävituslennuki tootmisesse jõudmist.

Ameerika Ühendriikide võimud andsid reedel teada, et vaatamata esmaspäeval jõustunud sanktsioonidele lubatakse ajutiselt veel kaheksal importijal Iraanist naftat osta. Sellega üritavad Ameerika Ühendriigid pärssida riigi majanduse arengut ning panna Iraani loobuma ballistiliste rakettide arendamisest ning Süürias, Liibanonis ja Jeemenis mässuliste toetamisest (sanktsioonide kohta saad täpsemalt lugeda SIIT ja SIIT).

Nagu näha, siis vähemalt hetkel demilitariseerimisplaanid ei toimi ning sanktsioonid on pannud Lähis-Ida riigi hoopis ise hävituslennukeid tootma. Siiani on valdav osa kasutatavatest lennukidest pärinenud Nõukogude Liidust (MiG 29, Su-24 ja Su-22), USAst (F-5, F-4 Phantom II ja F-14) ja Hiinast (Chengdu F-7).

Iraani võimude sõnul on Kowsarid sada protsenti kohalik toodang ning võimelised kandma erinevat relvastust. Reutersi sõnul on aga mõningad relvastuseksperdid väitnud, et lennuk on koopia praegu riigi relvastuses olevast ameeriklaste F-5 lennukist, mille tootmine hakkas juba 1960ndatel. Viimased F-5 hävitajad toodeti 1987. aastal.