Venemaa kaitseministeerium avalikustas tänase kosmonautikapäeva puhul oma veebilehel ajaloolisi materjale, mis räägivad Gagarini teenistusest ohvitserina.

„Intellektuaalne areng kõrge. Tahtelised protsessid püsivad. Isiksuse struktuuris on valdavad seltsivus, optimism ja terve huumor. Distsiplineeritud, asjatundlik ohvitser. Rivirüht ja välimus head. Seltsimeestega seltsiv, suhtlemisel viisakas,” märgitakse iseloomustuses.

Dokumendist selgub, et Gagarin oli pärit Smolenski oblasti Gžati (tänapäeval Gagarini) rajoonist talupoegade perekonnast ning oli NLKP liige alates 1960. aastast.

„Füüsiline areng hea. Kasv 165 sentimeetrit, kaal 68 kilogrammi. Järgusportlane korvpallis. Omab head liigutuste koordinatsiooni. Treeningute eriliike (lennud, langevarjuettevalmistus, harjutused tsentrifuugil) talub kergesti. Iseloomult rahulik, elurõõmus. Kriitikat võtab vastu õigesti. Kollektiivi suhtub austusega. Poliitiliselt arenenud, ideoloogiliselt kindel, oskab hoida sõjasaladust. Ustav parteile ja sotsialistlikule kodumaale. Keskuses viibimise ajal on näidanud end ühe paremini ettevalmistatud kuulajana,” öeldakse Gagarini iseloomustuses.