Kes meist ei oleks Tallinna-Helsingi vahel sõitva parvlaeva koridoris mõnda hasartmänguautomaati märganud. Uuringute järgi on mängusõltuvusega kimpus 3% soomlasi, Eestis on see number suuremgi.

Soome terviseinstituudi teadlased on aga alustamas 130 vabatahtlikuga eksperimentuuringut, et välja selgitada, kas uudne ninasprei suudab sõltuvushäiret ravida, kirjutab AFP.

Tavalise nohuravimi taoline sprei sisaldab ainet nimega naloksoon, mida kasutatakse muidu opioidide (heroiin, oopium, morfiin) üledooside ravis. Naloksoon toimib nii, et blokeerib nn õnnehormooni dopamiini tekkimise kehas. Et sõltlastel ei tekiks võites suuremat õnne- või rõõmutunnet, mis edasi mängima tõukab.

"Sprei jõuab ajusse mõne minutiga, seega on see kasiinosõltlase jaoks väga kasulik: kui ta tunneb vajadust mängida, piisab vaid korraks sprei pihustamisest," selgitas terviseinstituudi sõltuvushäirete ravi professor Hannu Alho.

130 inimest osalevad uuringus kokku kolm kuud, pooled neist kasutavad naloksoon-spreid ja pooled platseebot.

"See on esimene selline uuring, mis kasutab spreid," sõnas Alho, viidates sellele, et varem proovisid nad hasartmängusõltuvust ravida naloksoonisarnast ainet sisaldavate tablettidega, aga need polnud nii efektiivsed, sest tabletid vajasid vähemalt tunnikese aega, et hakata mõjuma.

"Otsus hasartmänge mängida on väga impulsiivne, tekib mõne hetkega. Nii ongi vaja ravimit, millel on väga kiire toime. Spreil on see vaid mõni minutit," ütles ta.

Teadlased loodavad uuringu tulemustest teada anda aasta lõpus.