Nagu teame, on kaugjuhitavaid odavaid droone lisaks aerofotode tegemisele ja lõbulennundusele ka kõikvõimalikes rohkem või vähem illegaalsetes ettevõtmistes kasutama hakatud. Need on kanda kinnitamas sõjanduses ja neid kasutavad terroristid. Kriminaalid pillavad droonidelt vanglamüüride taha keelatud kaupa, nende külge kinnitatakse lõhkeseadmeid ja nii edasi.

Briti lehed vahendavad nüüd, et eelmisel kuul lendas anonüümne droonifotograaf oma DJI Phantomiga üle uhiuue lennukikandja HMS Queen Elizabethi, kui laev parasjagu Šotimaal Invergordonis dokis oli. Fotograafil ei olnud plaani drooni laevale maandada, ent äkitselt tõusis tugev tuuleiil ja drooni sensorid andsid seadmele automaatse käskluse maanduda. See laskus inimtühjale lennutekile.

Videos maandumist näha ei ole, ent tekilt tehtud pildid avaldas oma kodulehel näiteks BBC.

Fotograaf pildistas droonikaameraga tekki ja lennutas siis seadme minema. Seejärel pöördus mees politseinike poole, kes laeva valvasid, aga nood olid olnud üsna muretud ja ütlesid, et lennukikandjal pole parasjagu kedagi, kelle poole turvalisusmurega pöörduda, kuna kõik on maismaal õhtustamas.

Droonimees jättis seejärel oma kontaktinformatsiooni ametivõimudele, aga ühendust ei võtnud temaga mitte keegi. BBC suhtles mehega, uuris asja edasi ning vahendas seejärel Suurbritannia kaitseministeeriumi kõneisikut: tolle sõnul võetakse lennukikandja turvalisust siiski väga tõsiselt, intsidendist on teatatud Šoti politseile, juurdlus käib ja turvameetmeid on karmistatud.

HMS Queen Elizabeth on Suurbritannia uusim lennukikandja ja suurim sõjalaev, mis kuningliku laevastiku jaoks eales ehitatud. Laeva maksumus on 3,3 miljardit eurot.