Arheoloogide sõnul paistab naine olevat olnud kümnetele inimestele koduks olnud linna mõjuvõimas juht. Nad leidsid ta jäänused kõrgendatud platvormilt mitmesugustest maistest rikkustest ümbritsetuna, edastab YahooNews.

“Me oleme sealt varem leidnud palju viiteid inimeste elutegevusele, alates neist maha jäänud prügist kuni nende ehitatud hooneteni. Aga olla tegelikult silmitsi inimolendiga — see oli meie kõigi jaoks väga pühalik hetk,” ütles antropoloogiaprofessor David Freidel.

Jäänused leiti veebruaris maia linnas Wakas Guatemala loodeosas, aga informatsioon avalikustati alles neljapäeval.

See on esimene haud, mis on leitud Guatemala suurimast rahvuspargist Laguna del Tigrest, kus väljakaevamised algasid 2002. aastal.

Hauas ei olnud kuninganna pealuud ja üht sääreluud, mis viitab sellele, et neid kasutati ilmselt reliikviana. Muidu oli haud puutumata ning kuulus arvatavasti 30-45-aastasele naisele. Esialgu ei ole teada ei naise nime, dünastiat, millesse ta kuulus, ega surma põhjust.

Freidel, kes juhib kaevamisi koos koos Hector Escobedoga Universidad de San Carlosest, ütles, et kuninganna kunagisest võimust annavad tunnistust 1600 hauda pandud eset ja iseäranis nefriitplaatidega kiiver. Hauast leiti ka nefriidist ehe, mida tavaliselt kandsid kuningad ja kuningannad.

Hauast leiti ka astelrai selgroog, mida kasutati aadrilaskmiseks. Mehed torkasid tseremooniate käigus augu oma peenisesse ning ohverdasid vere jumalatele. Naised torkasid tavaliselt augu keelde. Hauast leitud astelraid selgrood asusid kuninganna vaagna piirkonnas, mis võis viidata sellele, et ta esindas nii mehelikkust kui naiselikkust.