Uudis rääägib nimelt, et Ghanas tegutses USA saatkonna nime all asutus, kus müüdi USA viisasid 6000 dollarit tükk, samas, kui ameeriklastel polnud selle "diplomaatilise esinduse" kohta mitte mingit infot.

Organiseeris selle libasaatkonna nähtavasti rahvusvaheliste sidemetega Ghana-Türgi kriminaalne jõuk, libasaatkonnal lehvis USA lipp, seinal ilutses ka Barack Obama portree, ehk viisataotlejad ei pruukinud isegi aru saada, et nad vales hoones asuvad. Asub ju Accras ka tegelikult USA suursaatkond, mis pakub samasuguseid teenuseid - legaalselt.

Kohalike ajakirjanike arvates ei pruukinud libasaatkonna külastajad pettusest aru saada, sest enamik neist külastas diplomaatilist esindust esimest korda elus ja juba see, et seal töötasid valgenahalised inimesed, süvendas veendumust, et saatkond on ehtne.

Veelgi, enam, viisad ise, või vähemalt osa neist, mida see saatkond väljastas, olid kehtivad, blanketid saadud nähtavasti vahendajate kaudu tegelikust USA saatkonnast. Ja need vahendajad said arvatavasti suurt vaheltkasu. Osa viisasid olid siiski ka võltsitud, aga nähtavasti USA piiril nendega vahele pole jäädud, sest teave libasaatkonna kohta pärines kohalikult informaatorilt, mitte USA-st.

USA riigidepartemangu kirjelduse kohaselt ei võetud selles libasaatkonnas vastu viisataotlusi igalt sisse astujalt, vaid kohalikud kuritegelikud jõugud käisid värbamisreisidel kaugemates kolgastes ja toimetasid sealt inimesi Accrasse, majutades neid naabruses asunud võõrastemajja.

Ghanalaste jaoks on pääs Ameerikasse justkui unistuste võimaluseks vaesusest välja pääseda, nad on valmis maksma kasvõi hingehinda võltsitud viisa eest.

Ja on tõenäoline, et ka mõnele töötajale USA tegelikus saatkonnas võidi peale maksta, et illegaalne tegevus jätkuda saaks. Selle libasaatkonna töö lõppes küll juunis järsult, politseireidiga, mille käigus vahistati mitu isikut, samal ajal oli paljastatud ka teine, samas linnas Hollandi lipu all tegutsenud libasaatkond. USA libasaatkonnast korjati ära 150 passi kümne riigi kodanikelt, selle libasaatkonna reklaame leiti aga lisaks Ghanale ka Elevandiluuranniku ja Togo reklaamitahvlitelt.

USA riigidepartemang avalikustas libasaatkonna uudise küll juba novembri alguses, aga sama üllatav on, et rahvusvaheline meedia avastas uudise alles täpselt kuu aega hiljem.

Paistab, et Ghanas toimuv lihtsalt ei huvita kedagi.