Norras tegutsev Rystad Energy arvestab, olles analüüsinud ligemale 60 000 naftaleiukohta maailmas, et USA olemasolevad, leitud ja veel kasutusele võetavad naftamaardlad sisaldavad 264 miljardit barrelit naftat, samas kui Venemaa varudeks on 256 ja Saudi Araabia varudeks 212 miljardit barrelit.

Üleilmsed naftavarud oleks 2,1 triljonit barrelit, samas kui praegu pumbatakse välja kogu maailmas umbes 30 miljardit barrelit aastas. Niisiis kindlust, et naftavarusid selles tempos kasutamiseks ka aastakümnete pärast jätkub, see analüüs küll ei tugevda.

Kuid USA on selgelt võimeline katma oma naftavajaduse lähimatel aastakümnetel ja see on nähtavasti ka esimene kord kaasaegse naftaajastu jooksul, kus USA naftavarud ületavad maailma suurimaid naftatootjaid. Taustaks see, et viimaste aastakümnete läbimurded kildanafta kättesaadavuse parandamisel on avanud täiesti uusi võimalusi naftat maa seest kätte saada. Ja see on ka üks põhjus, miks nafta hind viimastel aastatel nii dramaatiliselt langenud on.

Veel 2012. aastal oli maailma suurim naftatootja Venemaa, kuid 2014. aastaks võttis USA esikoha maailmas üle. Suurte eksportijate hulka USA küll veel ei kuulu, sest Saudi Araabia ja Venemaa nafta on endiselt odavamalt kättesaadav. Tarbib USA aga naftat kaks korda enam kui Hiina, kuigi on võimalik, et Hiinast saab suurim naftatarbija aastaks 2030.