Teisipäev, 22. jaanuar 1991

Matul on täna sünnipäev. Õhtul lähemegi külla. Muidu on ikka ainult poliitika... Täna vastas Rüütel raadios küsimustele, kuidas tal Gorbatšoviga kohtumine läks. Gorbatšov oli üsna närvis olnud, nagu Rüütli diplomaatilisest jutust võis välja lugeda. Ja olevat karjumist olnud. Rüütel ütles küll "me", aga vaevalt usutav, et Rüütel karjus. Küllap see oli siiski ainult Gorbatšov. Põhjuseks see, et Rüütel olevat jäänud iseseisvusnõude juurde.

Kui Gorbatšov on väga üles ärritatud, tekib küsimus, kui kindlaks jääb ta oma sõnadele, et ei sekku Eesti poliitika arengutesse ja siin ei tule verevalamist? Talle meeldiks, näib nii, kehtestada siin pigem oma presidendivõim. Ja ometi tuli täna teade, et mustad baretid koristati Lätist ära. Leedus ei ole midagi uut ja hullu toimunud. Samas... Siin Dvigateli tehases õpetatakse töölisi automaadist tulistama.

Jeltsini raamatust peegeldub üsna selgelt, et nad on Gorbatšoviga verivaenlased. Ilmselt ei ole Gorbatšovil enam kuigipalju võimalusi midagi muuta või arvestatav juhtpositsioon enda kätte tagasi saada. Küllap on ka Venemaal mingi Gallupi taoline asi ja sealt näeb Gorbatšov selgelt, kui ebapopulaarne ta on. Tõsi, Venemaal ei olegi ta kunagi populaarne olnud. Välismaal küll, seal oldi temast lausa vaimustuses. Ka Baltikumis oli ta vahepeal populaarne. Usun, et Eesti vabadus on käeulatuses.

Viimaste poliitiliste sündmustega seoses on kõvasti muutunud ka paljude me oma poliitikute maine. Savisaare ja Rüütli populaarsus on tõusnud, Eesti Komitee poliitikute maine aga langes järsult pärast seda, kui nad punaste poliitikutega väga tobeda kokkuleppe sõlmisid. See kompromiteeris neid mõlemaid ja kasu ei olnud sellest midagi. Aga jah - kui ei oleks toimunud neid Leedu ja Läti sündmusi, oleks Savisaar oma kabinetiga praeguseks arvatavasti juba kukkunud. Nende masendavalt armetu majanduspoliitika on viinud rahva erakordselt raskesse olukorda. Igatahes on kuuldavasti just Toome hoolega tegutsenud, et Savisaare võimu õõnestada. Näib, et tal on vist isegi päris kõrgel tasemel kontakte Moskvas, eelkõige Gorbatšovi lähikondlastega. Mul on kahjuks vähe infot. Ainult tavalise inimese, mitte poliitiku info. Väga raske on mõista, kuidas õnnestus Toome seltskonnal Kelam ja Kama kampa saada, see tundub olevat kolossaalne poliitiline ämber, eriti kui tagajärgi vaadata. Isegi väliseestlased on nördinud: nende suur lootus Kelam embas kommuniste!

Eesti Kongress tegi ERSP-le isegi teene kui surus läbi klausli, et Eesti Komitee juht ei tohi olla ühegi erakonna ega liikumisega seotud seni, kuni ta EK juht on. Kui Kelam oleks siiani ERSP juht, oleks ta kogu liikumise kapitaalset kompromiteerinud. Suurel määral tegi ta seda nüüdki. Väga kahju. Mul jääb mulje (ebamäärane ja spekulatiivne), et algul tehti Moskvast Toome kaudu katse Eesti praegune võim lahti kangutada, et saaks Liidulepingu läbi suruda - mis oli üliväga kommunistidest suurärimeeste huvides.

Miks Eestis ei toimunud rünnakuid? Miks Leedus ja Lätis toimus? Miks just nüüd??
Sündmused Leedus algasid täpselt siis, kui Eesti juhid Jeltsiniga lepingu sõlmisid. Ometi - Leedus oli siis ju kõik rahulik. Leedu oli tagasi võtnud isegi oma iseseisvusdeklaratsiooni. Ei oleks justkui olnud põhjust... aga pidi olema. Küll on kahju, et minu info on nii puudulik!

Täna toimus kell 8 õhtul rahareform. Kõik 50- ja 100-rublased korjatakse käibelt ära ning muu raha vastu vahetatakse neid rahatähti limiteeritult. Kellel kodus on suurem hulk raha neis kupüürides varuks, satuvad raskesse olukorda. Kõige parem raha on kahtlemata valuuta. Seda enam, et valuuta hind siin Eestis väga kiiresti tõuseb. Nüüd ei saa hoiukassastki enam raha kätte. Ainult 500 rubla korraga. Ja kui rohkem tahad (millegi ostmiseks), siis pead võtma tšeki. Idiootsus. Varsti saavad me säästudest ilmselt üleüldse puulehed.

Raadiost on kuulda, et linnas on täna hullumaja. Püütakse iga hinna eest veel oma suurtest kupüüridest lahti saada. Algul pakuti 200 sajale, lõpuks isegi 100 kümnele. Raadiost öeldi, et ametlikult vahetatakse 200 rubla inimese pealt (k.a. lapsed).

Raadio andmetel on lood Moskvas väga keerulised. Välisagentuurid avaldavad juba massiliselt arvamust, et N. Liidus ei ole võim enam Gorbatšovi käes ning et temast on saanud ettur. Arvatakse, et tegelik võim on sõjaväe käes. Täpsemalt - grupeeringu, kus on mingi hulk kõrgemaid sõjaväelasi ja mingi hulk KGB juhte. Näiteks üleeile lubas Gorbatšov Rüütlile alustada läbirääkimisi Eesti iseseisvumise asjus. Lubas veel, et relvi ei kasutata. Eile õhtul antud pressikonverentsil aga rääkis ta hoopis teistsugust juttu, öeldes, et maksma tuleb panna kõva võim ning NL konstitutsiooni ja seadusi tuleb kõigil täita. Teatavasti on Eesti ÜN palju NL seadusi ära muutnud ja enda omad Eestis kehtima pannud.

Kolmapäev, 23. jaanuar 1991

Tallinn on täna pöörane. Kõik muretsevad oma raha pärast ja üritavad seda vahetada. Õnnetud inimesed, kel suurel hulgal raha kodus! Vaid paar päeva on aega selle realiseerimiseks. Õnnetud, kes alles hiljuti midagi suuremat müüsid või kavatsevad osta. Ja paljud hoiavad ju raha kodus igaks juhuks ja lihtsalt niisama. Kell 12 pidid tulema uued juhendid. Arvatavasti loetakse need raadios ette. Kolm päeva on masendavalt lühike aeg kui poed on täiesti tühjad ja osta pole mitte midagi.

Esmaspäev, 28. jaanuar 1991

Väljas sajab praegu laia, laia valget lund. Maa saab jällegi lumevaiba peale. Oligi imelik, et keset jaanuari keskpaika oli kõik paljas, porine, must ja tühi.

Poliitikast. Lätis ja Leedus on kõik rahulik, kuid N. Liidu valitsuses kuulutati välja otsus, et 1. veebruarist hakkavad kõigis suuremates linnades tänavatel patrullima koos miilitsaga ka sõjaväelased, et "kindlustada inimestele parem julgeolek". Miilits ja politsei alluvad kohalikele administratiivvõimudele, sõjavägi aga vaid oma kindralitele. Mida see kaasa toob? Sõjaväevõimu kehtestamine?

Kuid hinges on ikkagi suur ja sügav lootus.

Laps ja loom möllasid täna lumes, nagu pöörased. Rõõmus nelja-aastane poiss ja rõõmus neljakuune kutsikas.

Ootan kevadet. Veebruarikuu ja veel pool märtsi ning siis hakkab kevad juba paistma. Aastatega kulgeb aeg järjest kiiremini ning talvede puhul on see mõnus.

---

Saada meile oma lugu ja mälestus sellest, milline on Sinu ja Sinu perekonna ning sõprade lugu aastal 1991 aadressile ester.vaitmaa@delfi.ee.

Projekt "25 aastat tagasi" viib meid taasiseseisvumise juubeliaastal Delfis ja Eesti Päevalehes kogu aasta jooksul tagasi sündmuste juurde, mis olid olulised meie vabaks saamise loos.