Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimehe Kuldar Väärsi sõnul on just targad lahendused need, millega on Eesti kaitsetööstus Euroopas ja ka maailmas esirinnas. “Aasta kaitsetööstuse ettevõtte tiitli pälvinud Defedec on välja töötanud piirivalvelahendused, mis on olnud viimastel aastatel väga edukad ning on jõudnud ka koostööni Ameerika riigistruktuuridega,” sõnas Väärsi. Tema sõnul on Eesti kaitsetööstus aastatega jõuliselt kasvanud ja muutunud eksporditurgudel üha edukamaks.

Defendec OÜ juht Jaanus Tamm tõi välja, et tarkade lahenduste väljatöötamisel on äärmiselt oluline koostöö lõppkasutajaga. “Oma süsteemide loomisel tegime väga tihedat koostööd erinevate riigistruktuuridega, sealhulgas Eesti Politsei- ja Piirivalveametiga. Edu tagabki meie toodetes ühendanud lõppkasutaja ootused ja kogemused riigipiiride valvamisel ning tööstuse ideed ja teostus,” sõnas Tamm. Tamm tänas Eesti Kaitsetööstuse Liitu tunnustuse ning ettevõtte partnereid ja meeskonda eduka ja tulemusliku töö eest.

Eestis loodud targad lahendused on maailmas hinnatud ning Defendec on täisautomaatseid ja autonoomseid piirivalvesüsteeme tarninud ligi 20 riiki. “Autonoomse ja automaatse piirijälgimise süsteemi Smartdec edasiarendused jätkuvad. Lisame veel tarkust, algoritme ja droonidega seonduvat. Kindlasti jätkame ka tunnustust leidnud valvesüsteemide tutvustamist maailmas,” lubas Tamm.

Eesti kaitsetööstusest kujuneb tarkade tehnoloogiate eestvedaja Euroopas ja ka maailmas. “Rahvusvahelised partnerid kuulavad Eesti kaitsetööstusettevõtteid väga tähelepanelikult ning on väga huvitatud meie ettevõtetega koostööst. Kaitsevaldkonnas tegutsevatel Eesti ettevõtetel on ideid aga ka oskusi ja kogemusi nende teostamiseks. Väga oluline on ka oskus oma toote ja teenuse turustamiseks Euroopas ja ka maailmas,” lisas Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Kaitsetööstuse aasta ettevõtte konkursiga tunnustatakse Eestis ettevõtteid, mis tegelevad kaitse- ja julgeolekuotstarbelise teadus- ja arendustegevusega, tootmisega või teenuste osutamisega. Möödunud aastatel on selle tunnustuse pälvinud Baltic Workboats AS ja Cybernetica AS.

Eesti Kaitsetööstuse Liitu kuulub sada liiget ja neis ettevõtetes töötab kokku umbes 10 000 inimest.