NATO-l on liikmesriigid ja partnerriigid. Liikmesmaad on andnud üksteisele turvagarantii, partneritel, nagu Soomel, seda ei ole. Kuid vähemalt teoorias võib Soome ohuolukorras küsida abi ka üksikutelt riikidelt või organisatsioonidelt. See eeldaks küll poliitilist otsust mõlemalt poolt. NATO oleks tugevaim võimalik liitlane. Ja seega pole ka ime, et Soomes tuntakse huvi, mis toimub Eestis, Harjumaal paiknevas Ämari lennubaasis.

Ämari. Stardirajal puhub läbilõikav tuul, kõlab alarmsignaal. Kaks parajasti Baltikumi õhuturbe eest vastutavat Saksa Eurofighter-hävitajat veerevad välja lennubaasi angaaridest. Soome Horneteid ei paista, kuigi ka need on viimastel nädalatel Ämaris harjutanud koos Saksa Luftwaffega.

Ka sakslaste seekordseks plaaniks on minna õppelennule, kuid paraku peavad nad minema väljakutse peale. Vene sõjalennuk paistab lähenevat nii, nagu kavatseks õhuruumi rikkuda.

Vene õhuväebaasid paiknevad Peterburi ja Kaliningradi lähistel, seega Balti riikide õhuruumist lahutab neid vaid väike vahemaa. Saksa õhuvägede ohvitseridele tundub ka, et Vene piloodid pole piisavalt koolitust saanud. NATO kavatseb näidata, et on kindlalt Baltikumis kohal.

Intsident möödas, naasevad kaks hävitajad kuskilt Leedu suunast. Sakslased on Ämaris augustist alates, et jaanuaris anda teatepulk üle Belgiale. Ämari on ka vaid üks baasidest Baltimaade õhuturbes, teised asuvad Leedus ja Poolas.

Ämaris on näha ka A-10 Thunderbolt ründelennukeid, mis on käinud koostöös Soome õhuvägedega lendamas ka Soome õhuruumis.

Soome peab USA ja Saksa õhujõududega ühisõppusi vähemalt detsembrini välja. "Teil on päris meeldiv õhuruum," kiidab soomlastele Saksa valveüksuse juht Gerd Schnell Ämaris. Soome kohal lennatakse tavaliselt suunal Halli-Tikkakoski-Kauhava, mille kohal just muud lennuliiklust segamas ei ole. Kuid Ämari lennubaas on jäämas juba kitsaks. Angaare ei piisa ja need ei ole isegi kavandatud pidama vastu õhurünnakutele. Baasi on vaja veel rohkemgi ümber ehitada, mis peaks uue hoo saama järgmisel aastal.

Ka Läänemere muutunud julgeolekuolukord sunnib remonti takka ning paistab, et see lennubaas on muutumas vajalikuks ka Põhjamaade, isegi neutraalsete Soome ja Rootsi jaoks.