Teadlaste järeldus pöörab pea peale ametliku soovituse, et polüküllastumata rasvhapetega õlid – nagu maisiõli ja päevalilleõli – on tervisele paremad kui küllastunud rasvhapetega loomsed saadused, vahendab ajaleht The Telegraph.

Teadlased avastasid, et taimeõlide kuumutamisel vabanevad kõrge kontsentratsiooniga kemikaalid, mida nimetatakse aldehüüdideks, mida seostatakse tõvedega nagu vähk, südamehaigused ja dementsus.

Bioannalüütilise keemia ja keemilise patoloogia professori Martin Grootveldi sõnul selgus, et taimeõlides praetud road sisaldasid kuni 200 korda rohkem aldehüüde, kui Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitused ette näevad.

Taimeõlid on professori sõnul inimese tervisele ohutud senikaua, kuni neid ei kuumuta ehk ei kasutata küpsetamisel või praadimisel.

Oxfordi Ülikooli teadlased hoiatavad, et taimeõlide kasutamine küpsetamisel ja praadimisel ohustavad tõsiselt vaimset tervist, põhjustades näiteks düsleksiat, ning soovitavad samuti toitude valmistamisel kasutada pigem oliiviõli, kookoseõli, võid või searasva.