Kaotajaks pooleks jäi Boeingu ja Lockheed Martini ühine pakkumine, vahendab Associated Press.

See teade märgib tähtsat sammu Pentagoni laiemas kavas kogu tuumajõudude moderniseerimiseks. See puudutab tuumaallveelaevu, maismaal paiknevaid mandritevahelisi ballistilisi rakette ja strateegilisi pommitajaid. Kongressi eelarvebüroo hinnangul on kõige selle maksumus kümne aasta jooksul 348 miljardit dollarit. Teiste hinnangute järgi läheb see kõik 30 aasta jooksul maksma ligi triljon dollarit.

Merevägi kavatseb ehitada 12 uut ballistiliste rakettidega varustatud tuumaallveelaeva, et asendada 14 praegust Trident-rakette kandvat alust. Õhujõud valmistavad ette programmi moodsate maismaal baseeruvate mandritevaheliste ballistiliste rakettide ehitamiseks praeguste Minuteman 2-de asendamiseks. Pole selge, kas need plaanid õnnestub kokkutõmbuvate eelarvete ajastul ellu viia.

Uus pommitaja on aga õhujõudude prioriteetide hulgas kõrgel kohal, sest vanimad masinad lennukipargis, auväärsed B-52-d on oma oodatud eluea kaugelt üle elanud ning isegi uusimad, stealth-pommitajad B-2 on lennanud juba üle 20 aasta. Kolmandat pommitajat B-1 kasutatakse ohtralt konventsionaalseteks rünnakuteks, kuid tuumamissioonideks ei loeta teda enam kõlbulikuks.

Õhujõudude teatel ostetakse sada uut pommitajat kalkuleeritud keskmise hinnaga 564 miljonit dollarit tükk. Northrop Grummaniga teisipäeval sõlmitud leping näeb ette esialgu 21 lennuki ehitamist pluss 23,5 miljardit dollarit konstrueerimis- ja arendamiskuludeks. Kogu lennukipargi arendamine ja ostmine peaks USA riigile maksma minema 80 miljardit dollarit.

USA õhujõudude teatel pole uuele lennukile veel nime ega numbrilist tähist valitud. Mõned on seda nimetanud B-3-ks.

Kuigi uue lennuki tehnilised omadused on veel ülim saladus, on see tõenäoliselt varustatud kõrgtehnoloogiliste kommunikatsioonivahendite ja muu elektroonikaga, mis võimaldab läbi viia erinevaid missioone, mitte ainult pomme visata.