Nüüd on ta leidnud endale märgatavalt veidrama huvi - tulnukad. Veebidiskussioonis astrofüüsiku Neil deGrasse Tysoniga väitis Snowden hiljuti, et maaväliste tsivilisatsioonide sidekanalid oleks nii krüpteeritud, et pealt kuulata üritavatel maalastel poleks võimalik kuulda midagi muud kui müra.

Olevat nimelt vaid lühike periood ühiskondade arengus, kus sidet peetakse kõige primitiivsemate ja kaitsmata sidekanalite kaudu. Kuigi võrdlus tulnukatega pidigi selgitama nähtavasti midagi muud, äratas Snowden tulnukaotsijate tähelepanu.

SETI instituut Californias, mis teeb teatavasti koostööd ka NASA-ga, on juba kolmkümmend aastat üritanud leida tõendeid maavälise elu kohta, seni edutult. "Me ei otsi sõnumit," teatas SETI uurimiskeskuse direktor Seth Shostak, "me otsime signaale, mis ütleks, et kellelgi on võime signaale teele saata."

Ja neid signaale pole seni leitud. Seni on ka enamik "tulnukate pealtkuulamisest" tehtud raadiolaineid jälgides, milleks kasutatakse ära võimsamaid raadioteleskoope Maa peal. On tuvastatud arvukalt objekte maailmaruumis, mis tekitavad looduslikku raadiomüra. Fokuseeritud lainealal raadiosignaale, mis näitaks, et kellegi võiks olla raadiosaatjaid, pole aga seni avastatud.

Seega Snowdeni väide tugineb vaid spekulatsioonile, mingit salajast teadmist selle tagant otsida pole mõtet. Pole lihtsalt signaale, mida pealt kuulata.

Mis aga puudutab ühiskonna arenguperioode, siis tõesti varasematel aastakümnetel oli Maa suur mürakolle, sest raadisignaalid ja televisioonilained levisid takistamatult maailmaruumi, uuemal ajal on aga nihe fiiberoptiliste sidekanalite suunas selgelt ka meie saladusi rohkem peitma hakanud, kirjutab Space.com.

Suhtlemine tühjusega

Kosmose lõputu ruum tagaks ilmselt pigem selle, et maalased ja tulnukad ei pruugi üksteise signaale isegi märgata, rääkimata vajadusest või võimalusest üksteist pealt kuulata. Kuid ka naabertähesüsteemidest lähtuvaid suunatud raadiosignaale praegune tehnoloogia kinni püüda ei võimaldaks. SETI tahab ka suurendada võimet kosmoseluureks, sest ühepoolsete signaalide maailmaruumi saatmine oleks vaid endale augu kaevamine.

1974. aastal saatsid Puerto Rico Arecibo observatooriumi töötajad kosmosesse kolmeminutilise andmestikuvoo, nn Arecibo sõnumi, mis sisaldas näiteks numbreid, keemiliste elementide aatominumbreid, informatsiooni DNA kohta, inimkeha ja päikesesüsteemi graafilisi kujutisi ja seda teele saatnud teleskoobi kujutist. Kui kuskil oleks intelligentseid eluvorme, oleks need võinud selle signaali ka kinni püüda. Kuid seni pole mitte mingeid märke, et selliseid eluvorme üldse eksisteeriks.

Nn UFO-vaimustusel pole maaväliste eluvormidega mingit pistmist, tegemist on meediaajastu moehullusega. Aga NASA ja SETI tegelevad kumbki omaa võimaluste raames, et maavälist elu leida, olgu see või mikroobide tasemel. Üha uute eksoplaneetide leidmine suurendab aga nõudlust ka võimaluste järele nendelt elu otsida.