Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi mõisteti juulis lõpuks kolmeks aastaks vangi, kuigi oma vanuse tõttu ta seda karistust trellide taga ei veedagi, samas on tal ka kaelas keeld teenida avalikes ametites, ja kohustus teha ühiskondlikult kasulikke töid, kuna ta ostis 2006. aastal ära ühe senaatori, et oma valitsust võimule tuua. Senaatorile oli ta maksnud kolm miljonit eurot.

Portugali ekspeaminister José Sócrates vahistati eelmise aasta novembris, süüdistatuna korruptsioonis, maksupettuses ja rahapesus, kuna kohtuasi pole veel lõppenud, lasti ta 4. septembril siiski Évora vanglast välja ja on hetkel koduarestis.

Iisraeli ekspeaminister Ehud Olmert on 2009. aastast saanud juba mitmeid süüdimõistvaid otsuseid, viimati mõisteti ta tänavu mais kaheksaks kuuks vangi nn Talansky rahaümbrike süüasjas, kuid Olmert on asja edasi kaevates suutnud veel otseselt vangi minekut edasi lükata.

Küll istub praegu vangis Iisraeli ekspresident Moshe Katsav, pigem küll vägistamissüüdistuse ja kohtu segamise eest. Seitsmeaastane karistus algas 2011. aastal.

Lõuna-Korea esimene naispeaminister (2006-2007) Han Myeong-sook mõisteti augustis kaheks aastaks vangi illegaalsete rahaallikate kasutamise eest.

Juulis mõistis Egiptuse kohus korruptsiooni eest viieks aastaks vangi Mubaraki-aegse peaministri Ahmed Nazifi, kuid arvestada tuleb ka sellega, et praeguse sõjaväehunta ajal on kohtuasjad reeglina poliitiliselt motiveeritud, sh praegu surmanuhtlust ootava ekspresident Muhammad Mursi vastu. Ekspresident Hosni Mubarak kannab juba vanglakaristust nii korruptsiooni kui ka vägivaldse valitsemise eest.

2012. aastal mõisteti Rumeenia ekspeaminister Adrian Nastase kaheks aastaks vangi rahaliste mahhinatsioonide eest, kusjuures vahistamisel üritas ta end maha lasta. 2014. aastal mõisteti ta teise otsusega pistisevõtu eest veel neljaks aastaks vangi.

Rumeenia peaminister Victor Ponta on praegu kriminaaluurimise all, kahtlustatuna plagiaadis ehk pettuses, kahtlastes maksuskeemides ja rahapesus.

Tai ekspeaminister Yingluck Shinawatra, kes mullu sõjalise riigipöördega kukutati, ootab praegu lõplikku vangimõistmist, kuigi kõik süüdistused paistavad olevat poliitiliselt motiveeritud, sest ta on teise ekspeaministri Thaksin Shinawatra õde. Thaksin on tänaseni maapaos, samas kui kodus on ta võimu kuritarvitamises süüdistatuna tagaselja vangi mõistetud.

Samasuguseid juhtumeid on läbi aegade lugematult ette tulnud, kuigi on riike, kus valitsejate kuriteod lihtsalt mätsitakse kinni ja on ka riike, kus ekspeaministreid hakatakse hiljem poliitilise kättemaksu nimel vangi panema. Korruptsioon on aga kuriteo liigina juba reeglina võimu ja poliitikutega seotud. Peaaegu alati väidavad süüalused, et neid kiusatakse taga.