HD (high-definition) tähendab seda, et telepilt koosneb palju suuremast hulgast punktikestest kui seni eetrisse läinud SD (standard definition) pilt. Tulemuseks on senisest teravam ja elutruum pilt. ETV ja ETV2 kanaleid näeb nüüd 1080i kvaliteedis.

Kuid kõrgema kvaliteediga pilti ei näe loomulikult automaatselt kõik televaatajad, selleks peab olema vastav tehnika ja õige teenusepakkuja.

ERR-i teatel jõuab HD kvaliteedis telepilt esialgu Elioni ja Starmani klientideni. "Loodetavasti hakkavad tulevikus HD telepilti edastama ka teised teenusepakkujad. Õhulevis (ehk antenniga telepilti vaadates – toim) säilib standardresolutsioonis (SD) telepilt, millele tulevad juurde valitavad subtiitrid," teatas ERR.

HD kvaliteedis pilt vs SD kvaliteedis pilt

Kui palju "suurem" on HD kvaliteedis telepilt? ETV ja ETV2-e näeb nüüd 1920x1080 mõõtmetes (pildil kollane ala), enne oli see 720x486 mõõtmetes (roheline).

Elion

Selleks, et Elioni klient näeks ETV ja ETV2 kanalit HD kvaliteedis, on vaja nutiTV teenusepaketti. Selle juures on nõutav moodsad seadmed: kodus peab olema Motorola või Arrise digiboks. Digiboksi asemel sobib ka moodne Samsungi või LG nutiteler, milles töötab Elioni nutiTV rakendus.

Osal Elioni klientidest on kodus ka vanem Amino digiboks – sellega näeb rahvusringhäälingu telekanaleid edasi SD kvaliteedis.

Et kliente utsitada vana digiboks uue vastu vahetama, käivitas Elion selleks kampaania. "Kui klient tagastab oma Motorola või Amino digiboksi või annab nõusoleku muuta oma vana digiboks kasutuskõlbmatuks (st 14 päeva jooksul peale kliendilt loa saamist seade enam ei tööta), saab ta vastu uue Arrise digiboksi, mille üürimine on 6 esimese kuu kestel tasuta," teatas firma. Peale kuue kuu möödumist rakendub tavapärane üürisumma ehk 1,99€ kuus.

Starman

Starmani kliendid näevad tänasest samuti ETV ja ETV2 kanaleid HD-kvaliteedis siis, kui neil on HD-pilti toetav digiboks ja teler.

Starmani teatel näeb pilti uuema Starbox digiboksiga. Samuti tulevad HD kvaliteediga uued kanalid nähtavale juhul, kui kliendil pole digiboksi, vaid vastava mooduliga teler, kuhu kaabel otse ühendatud on.

Kui aga vastava tehnika olemasolul HD kanaleid kohe nimistusse ei teki, tuleks kliendil teha uus kanaliotsing.

Subtiitrid

ERRI-i teatel tulevad tänasest pildiga kaasa digitelevisiooni subtiitrid, mis annavad televaatajale võimaluse valida subtiitreid erinevas keeles (eesti, vene, vaegkuuljate) või jätta need kodusel televiisoril üldse kuvamata.

Subtiitrite korrektseks kuvamiseks tuleb televiisor või digiboks seadistada kuvama subtiitreid oma vajaduse järgi valitud keeles. Valesti seadistatuna võivad subtiitrid ekraanilt kaduda või kuvatakse subtiitreid, mis ei ole vaataja jaoks sobivas keeles.

Abi teleri ja/või digiboksi seadistamisel ning ETV ja ETV2 HD kanali kanaliloetelust leidmisel saab oma televisiooni teenusepakkuja klienditoelt.

Artikkel ilmus algupäraselt 07. septembril 09:50. Tehnilistel põhjustel on artikli juurde kl 09:50–15:30 jäetud kommentaarid loetavad vaid siin. Vabandage!