Inimeste puhul, kelle peal vaktsiini katsetati, tuvastati pea sajaprotsendilist kaitset ebolanakkuse vastu. Valim polnud ka just väike, sest kokku ligi 4000 inimest, kes on pidevas kokkupuutes ebolahaigetega, osales vaktsiini testimisel. Vaktsiini süstiti kokku 7500 inimesele, kõik Guineas.

VSV-EBOV on vaktsiin, mille töötasid välja Kanada teadlased Winnipegis ja mis patenteeriti alles 24. novembril 2014, ehk vähem kui aastaga on see oma tõhusust tõestanud. Vaktsiini väljatöötamine algas küll juba 2003. Üleilmne organisatsioon GAVI Allianss on andnud ka 390 miljonit dollarit, et teha see ravim odavamalt kättesaadavaks. WHO peab nüüd leidma võimalusi vaktsiini masstootmiseks, niipea, kui testperiood läbi saab.

Ametlikult loeti ebolaepideemia lõppenuks juba mais, kuigi üksikuid juhtumeid ilmneb ikka veel ridamisi. Ebolaepideemiale on hirmsa vaevaga piir ette pandud, samas kui erakordselt suurt tolli nõudis surmatõbi arstide hulgas. Juulikuise seisuga oli ebolanakkuse saanud Lääne-Aafrikas 875 arsti või meditsiinitöötajat, kellest surnud oli 509, mis pole just väike kaotus, arvestades, et seal on keskmiselt kümme arsti saja tuhande elaniku kohta.

Vaktsineerimise võimalus aitaks igal juhul tohtreid säästa, ilma nendeta pole haiguse vastu võitlemine võimalik.

Kolm nädalat pärast testimise algust näitab vaktsiin igatahes suurepäraseid tulemusi.
VSV-EBOV kujutab endast üht teist, elavat, kuid inimestele ohutut viirust
Vesicular stomatitis
, mida töödeldi, sisestades sellele fragmente ebolaviirusest. Inimeste immuunsüsteem hakkab selle mõjul tootma antikehasid, mis võimaldavad ebolaviirust eemale hoida.

Vaktsiinil on ka varjukülgi. Esiteks tuleb seda säilitada miinus 80 kraadi tingimustes, ehk troopikas pole selliste tingimuste loomine alati lihtne. Ta ka ei pruugi kaitsta kõigi ebolatüvede vastu.

Libeerias on testitud samasugust, teisele haigustüvele kohandatud VSV-ZEBOV vaktsiini, konkureerides samal ajal Glaxo-Smith Kline'i vaktsiiniga ja Sierra Leones on testitud veel neljandat, USA haiguskontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) väljatöötatud vaktsiini. Veritsuspalavikku esile kutsuvat, ülimalt surmavat ebolat seni veel ravida pole võimalik, kuigi mõned ravimikatsetused on samuti häid tulemusi näidanud.

Veebiavarused on samal ajal aga täis üha pöörasemaid paranoiateooriaid uute vaktsiinide vastu, pole ka ime, kui kirjaoskamatute aafriklaste hulgas sama pööraseid kuulujutte levib. Vaktsineerimine ei pruugi just kõikjal rõõmsat vastuvõttu leida.