Kuningat tervitab ka saja tuhande elaniku protestikiri ranna sulgemise vastu, aga mis parata - kahe püha mošee (Meka ja Mediina) kaitsja on ju terrorismivõrgustiku al-Qaida tapmisnimekirjas ilmselt eespool isegi USA presidendist. Proteste ja meeleavaldusi tema teele ei lubata, fotograafid ja ajakirjanikud aetakse võimalikult kaugele, kokku peaks kuninglik puhkus kestma ligemale kolm nädalat.

Saudi kuninga puhkus on meistriteos omaette, koos temaga saabus ju Prantsusmaale tuhat kaaskondlast, kuningas ise majutatakse eravillasse Antibesi ja Marseille'i vahel, enamik kaaskonnast peatub aga Cannesi hotellis. Ja see linn võib tõesti valmistuda tõeliseks rahasajuks.

Eelmine kuningas Abdullah (valitses 2005-2015), kes suri tänavu jaanuaris, eelistas puhata peamiselt Hispaania kuurortis Marbellas, saabudes reeglina lausa 3000-liikmelise kaaskonnaga ja kõik hotellid ja lõbustusasutused külvati iga kord üle miljonite naftadollaritega.

Oli lausa igakevadine küsimus hotelli- ja restoranipidajate huulil - kas kuningas sel aastal ka tuleb? Kuningal oli Marbellas isiklik villa, ümbruskonna hotellikohad olid täis, Saksamaalt toodi nende teenindamiseks sadu Mercedeseid ja iga kord, kui kuningas lahkus võis arvata, et tema ja ta õukond on Marbella majandusse pumbanud keskmiselt 90 miljonit eurot.

Õnnetuseks oli Saudi kuningas küll vana ja haiglane, seega nägi Marbella kümne aasta jooksul vaid nelja tema toodud rahasadu. Tihedamini kuningas seal ei käinud.

Tema eelkäija, kuningas Fahd (1982-2005) oli avastanud Marbella juba 1970. aastatel ja juba siis sai Saudi printside ja õukonna saabumisest suur number, kasiinod andsid printsidele piiramatult krediiti, ettekandjad võisid arvestada tuhandedollariliste jootrahadega, ka prostituutide hind läks lakke, jne.

Rääkima hakati lausa kuldsest miilist, ehk ärirajoonist, kus ostude ja jootrahana "sadas puhast kulda". Kõik see tegi 125 000 elanikuga Marbellast kiiresti võrreldava konkurendi just Prantsuse Rivierale, tõmmates aga ligi ka vähem soovitavat elementi.

Mis küll ei tähendanud, et Saudi kuninglikke jahte poleks enam Prantsuse Rivieral nähtud, aga Marbella oli aastaid siiski tähtsaim sihtkoht.

Nüüd ootab pöörast rahasadu siis Prantsusmaa ja võib arvata, et saja tuhande kohaliku protest selle visiidi vastu ei esinda just kõigi arvamust. Kas me näeme aga suuremat nudistide protestimarssi rannariba "ärastamise" vastu, näitab aeg.

Marbella tähtsus ei pruugi küll sellest veel väheneda, kuna ka Salman on viimase 30 aasta jooksul seal sage külaline olnud, ka temal on seal oma villa ja tema jahi jaoks on sealses sadamas alati aukoht. Aga Salman on käinud Marbellas oluliselt harvemini pärast tema lemmiknaise, printsess Sultana surma 2011. aastal.