"Me näeme jälle vulkaanilisi päikeseloojanguid Rios," teatas Brasiilia fotograaf Helio de Carvalho Vital portaalile SpaceWeather, tema tehtud fotosid võib vaadat siit.

Ilmneb, et tuhapilv jõudis palju kaugemale. Esmalt puhusid tuuled neid pilvi itta üle Lõuna-Ameerika, siis viisid õhumassid neid juba üle Lõuna-Aafrika, kuni neid täheldati ka Austraalia ja Uus-Meremaa kohal. Ja vaid mõne päevaga olid need tuhapilved teinud kogu lõunapoolkera kohal tõelise ümbermaailmareisi ja päriselt hajunud pole nad siiani.

Calbuco vulkaanist pärit aerosoolide levik NASA kaardil.

Rio De Janeiro kohal oli aprilli lõpus ja mai alguses igatahes ridamisi väga värviküllase taevaga päikeseloojanguid, peamiseks värvitooniks oli purpur. Peened vulkaanilised aerosooliosakesed hajutasid stratosfääris sinist valgust, mis ühes tavalise päikeseloojangu punase tooniga andsid ka sellele omapärase violetse lisa. Vulkaanilised päieseloojangud sisaldavad ka palju kollast.

Mõni päev hiljem märgati vulkaanilisi päikeseloojanguid ka Zimbabwe kohal:

Kolm nädalat hiljem on aga see purpur Brasiiliasse taevasse tagasi tulnud, pilved on küll oluliselt hõredamad. Samal ajal püsib sarnane efekt ka Uus-Meremaa taevas, ehk Calbuco vulkaani mõju on ilmselgelt tuntav kogu lõunapoolkeral korraga.

Vulkaan ise purskas 22, 24. ja 30. aprillil ja on seejärel veidi rahunenud.