Kuid Clarksoni ülikooli tsiviilehituse ja keskkonnatehnika professor ei otsi neist mitte kummitusi, vaid hallitusseeni!

„Tondijutud ning paranormaalsete nähtuste küttimise teema on mind juba ammu paelunud,“ möönis teadlane. „Kõrgkoolipõlves vastavasisulisi saateid vahtides avastasin end mõttelt, et küll osa neist paikadest, mida tondikütid külastavad, on ikka räpase ja kopitanud välimusega, ning et ei tea, kas see võiks olla kummituste nägemisega kuidagi seotud.“

Nüüdisaegsed uurimused annavad tõepoolest mõista, et teatud toksiliste hallitusseente mõjude ning paranormaalsete nähtustega tihtilugu seonduvate õõvastavate sümptomite vahel nagu liikumishäired, deliirium, dementsus ning tasakaalu- ja koordinatsioonihäired võib olla seos.

Usaldusväärseid tõendeid on aga vähe, mistõttu Rogers võtabki koos tudengitest akadeemikute töörühmaga ette põhjaliku uurimisretke.

„Kummitused on nähtus, millest antakse sageli teada, kuid mida pole hästi uuritud,“ märkis ta. „Sageli nähakse vaime ammusel ajal ehitatud hoonetes, kus õhu kvaliteet võib olla halb.

Samuti on paljud tubases õhus leiduvate bioloogiliste saasteainetega kokku puutunud isikud kurtnud depressiooni, ärevust ja muid taoliseid mõjusid vaimsele tervisele.“

Väidetavalt kummitavatest majadest kogutud proove tondipriidest hoonetest pärinevatega võrreldes loodavad uurijad leida ühiseid omadusi, mis võiksid kinnitada arvatavat seost hallitusreostuse ja tajutud paranormaalsete nähtuste vahel.