Luuretegevus on praegu pingelises rahvusvahelises olukorras järjest olulisem ja sama kindel, kui see, et Venemaa luurab kõigi NATO objektide kohal, on ka lääneriikide ja miks mitte ka Hiina luuretegevus Venemaa kohal. Tavaliselt on see küll avalik saladus, millest suuremat juttu ei tehta.

Nüüd aga tehti Juri Gagarini kosmoselennu 54. aastapäeva puhul erisaade Venemaa kosmose erivägedest, mida näidati kaitseministeeriumi telekanalis Zvezda. Nad ei pea küll otseselt veel sõda kosmoses, kuid see väejuhatus suunab ja jälgib rakettide trajektoore ja õhulöökide ohtu, samuti ka oma riigi luuresatelliitide tegevust.

"Väga hiljuti, on kosmoseluurekeskuse spetsialistid avastanud äsja ilmnenud grupi raadioluurele keskendunud tehiskaaslasi Venemaa territooriumi kohal," teatas Maidanovski. Venemaa arvates võivad luuresatelliidid imiteerida aastaid tavalist kosmoseprügi, et neid tegelikult tähele ei pandaks. Kelle satelliitidega on tegemist, ta siiski ei täpsustanud.

Praegu oli Venemaal küll vaja näidata, et ka nad siiski omavad kontrolli Maa orbiidil tiirlevate tehiskaaslaste ja kosmoseprügi üle, muidu on selle informatsiooniga meedia tähelepanu all ikkagi NASA.Venemaa teatas, et jälgib meie planeedi orbiidil tiirlevat 20 000 objekti. Laseroptilised ja optroonilised kosmosejälgimissüsteemid on seatud üles mitmes kohas Venemaal ja neid ühendav süsteem Okno (aken) suutvat jälgida lausa 40 000 objekti orbiidil korraga.

NASA küll väidab, et neil on omakorda ülevaade 500 000 esemest ja tükist, mis pöörastel kiirustel Maa orbiidil tiirlevad. Ometi, kui NASA näeb neis pigem prügitabamuse ohtu, siis Venemaal võetakse ohte sõjalistena. Mingeid plaane luuresatelliitide allatulistamiseks Venemaal õnneks siiski pole, teatavasti kosmoserelvade kasutamine on illegaalne ja nad on alati vaid prügi juurde tootnud.