Otsus puudutab neid televaatajaid, kelle telekasse tuleb praegu pilt läbi antenni ja mingi teenuspaketi eest inimene ei maksa. See ongi vabalevi, kust TV3 lubab 1. juulist alates kaduda (loe uudist lähemalt tänasest EPL-ist).

1. ZUUMtv

Parim alternatiiv sellisel juhul TV3-e edasi vaadata on ikka sama antenniga, kuid tasulise ZUUMtv teenuse kaudu. Tegu on Starmani õhu kaudu leviva digitelevisiooni teenusega, mis jõuab igasse Eestimaa nurka. Ainus erand on Hiiumaa, kuhu ZUUMtv hästi ei levi.

ZUUMtv soodsaim pakett maksab kuus €6,99 ja selle eest näeb üheksat eestikeelset kanalit, Euronewsi ja kolme venekeelset kanalit. Kallimad paketid maksavad 10 ja 12 eurot ja neis on rohkem kanaleid.

2. Telesaated internetist, raha eest

Interneti kaudu telesaadete puhul tuleb alustada sellest, et siin tuleb oma internetiühenduse peale mõelda. Kui tegu on kaabliga ühendusega, on vaja lihtsalt piisavat kiirust (vähemalt 2 Mbit/s).

Kui kasutusel on mobiilne internet, näiteks 3G või 4G, tuleb lugeda oma kuutasus sisalduvaid gigabaite. Tund aega internetist televaatamist võtab umbkaudu 0,7 gigabaiti. Kui kuumahus on näiteks viis gigabaiti, siis saab selle eest vaadata kuu jooksul ainult ligi seitse tundi telesaateid.

Igatahes kui internetiühendus lubab, saab TV3-e saateid vaadata otsepildis. Selleks pakub kanal tasulist teenust, mis maksab 30-ks päevaks €6 ja üheks päevaks €3. See töötab nii tavalises arvutis, nutitelefonis kui ka tahvlis. Täpsed tingimused on TV3 Live kodulehel.

3. Telesaated internetist, tasuta

Internetist TV3 saateid vaadata ka tasuta, aga siin on paar konksu. Esiteks pole see tele-eetri otsepilt, nii et olulistele otsesaadetele reaalajas kaasa elada ei saa. Teiseks tuleb "maksta" reklaamide vaatamise näol.

Seda saab teha kanali veebikeskkonnast TV3 Play.

Kehtivad samad nõudmised internetiühendusele nagu tasu eest vaadates.

4. Hübriidtelevisioon

Veel üks võimalus on proovida uut hübriidtelevisiooni, mida Levira ja erakanalid mõni aeg tagasi tutvustasid. Selleks on sul vaja:

  • nutitelerit
  • internetiühendust, mis ka telerisse jõuab
  • antenni
Laias laastus on hübriidtelevisiooni saadete vaatamine samasugune nagu internetist tasuta saadete vaatamine, kuid seda on suurelt ekraanil mugavam teha. Nimelt on moodsatel nutiteleritel hübriidtelevisiooni tugi ja vastavat nuppu vajutades näeb telerist sama sisu, mida TV3 Play keskkonnast.

Arvetada tuleb samade hoiatustega internetiühenduse suhtes: vajalik on piisav kiirus ja andmemaht. Täpsem info on hübriidtelevisiooni veebilehel.

5. Kaabeltelevisioon

See võimalus on kõige iseenesestmõistetavam, kuid olgu see siin ikkagi kirjas. Juhul, kui televaataja elab kaabeltelevisiooni levialas ja on valmis paketi eest maksma, saab telepildi koju kaabli kaudu.

Teenust pakuvad Elion, Starman ja STV.

6. Satelliit

Kui interneti kaudu telepilti vaadata ei saa või ei taha ning kaablit kodu juurde ei tule, siis on veel üks tehniline võimalus kolmanda telekanali vaatamiseks.

Viasat pakub satelliittelevisiooni kaudu TV3-e ja veel kuut eesti kanalit, hulka tõsielukanaleid, uudiseid, meelelahutust ja palju muud. Satelliidi saab koju alates €9,99 eest kuus. Kuna signaal jõuab koju satelliidilt, pole tähtis, kas elad Ruhnul või Lasnamäel. Vaja on ainult paigaldada "taldrik" ehk satelliit.

7. Vaata edasi vabalevi

Viimane võimalus on tegelikult hoopis TV3-e edasi mitte vaadata. Nii ei tule muuta oma harjumusi, televisioonile kuluvat pere-eelarvet ega hakata koju uusi seadmeid hankima. Ainus muutus on see, et TV3-e nuppu ei maksa puldil enam klõpsida.

Kui kanal vabalevist kaob, jääb juulist vabalevisse alles viis kanalit: 

  • ETV
  • ETV2
  • Kanal2
  • Tallinna TV
  • France24