Kui Rahvakalendri äpp iPhone-is avada, näib ees olevat küll käesolev kuu, veebruar 2015. Ent lähemal vaatlemisel pakub äpp 24. kuupäevaks hoopis jõululaupäeva, millele järgnevad jõulupühad. Rahvakalendri järgi on aja kulg lõppenud eelmise aasta detsembris.

"Rahvakalendri nutirakenduse uuendamisel iOS süsteemi jaoks tekkisid meil tehnilised tõrked, mistõttu ei ole olnud võimalik uuendust kättesaadavaks teha,” kommenteeris Riigikantseleist Maarja-Liisa Soe.

Kaks aastat tagasi tehtud äpp läks Riigikantseleile maksma ligi 32 000 eurot. Et kalender ka 2015. aastas töötaks, tuleb ilmselt veel arendustööd tellida.

"Arendajad on selle kallal vaeva näinud, kuid tuli välja, et uuendada tuleb kogu koodibaasi,” selgitas Soe. Hetkel ootab kantselei hinnapakkumist, et teada saada, kui palju tuleb äpi jälle tööle saamise eest maksta. "Seejärel saame otsustada, kas väljaminek on piisavalt põhjendatud,” lisas ta.

Pärast äpi avaldamist 2013. aasta alguses tabas Rahvakalendrit veel üks skandaal. Nimelt väitisd rahvaluuleteadlased, et äpis on kasutatud teadlaste kogutud rahvapärimust ilma luba küsimata ja viitamata. Plagiaadisüüdistuse vastuseks ilmusid varsti äppi viited tekstide alliaktele.

Täiendatud 19.02:

Maarja-Liisa Soe lisas teatas täna, et Rahvakalendri iOSi äpp saab ilmselt lähinädalatel korda. Tema sõnul ei pea Riigikantselei äpi parandamise eest täiendavalt maksma. "Nad [arendajad] lubasid selle ilma rahata korda teha," täpsustas Soe telefoni teel.