USA-s võib külm aeg aga märksa karmim olla. Toome ära USA ajaloo viie kõige hullema talvetormi esiviisiku.

Mida tugevam on torm, seda rohkem suudab see kahju teha. Pärast 1980. aastat on USA-d räsinud 178 ilmastiku- ja kliimakatastroofi, millest igaüks on maksma läinud rohkem kui miljard dollarit. See teeb kokku rohkem kui triljon dollarit!

Ainuüksi 2014. aastal tabasid riiki kaheksa taolist miljardi-dollari-loodusõnnetust - California kurikuulsast põuast USA kirdeosariikide mulluste talvetormideni.

1) 11.–14. märts, 1993

Lõiv: üheksa miljardit dollarit, 270 inimelu

Sajandi Tormiks ristitud hiidtsüklon külvas kogu Ameerika idaranniku üle rekordilise lumesaju ja kohati 180 km/t küündinud tuulepuhangutega ning tekitas Florida osariigis 11 tornaadot.

Esmakordselt ajaloos suleti kõik idaranniku suuremad lennujaamad. Elektrita jäi üle kolme miljoni inimese; sadade majade katused varisesid lume raskuse all kokku.

2) 1.–31. jaanuar, 1996

Lõiv: viis miljardit dollarit, 187 inimelu

Kui USA idaosa jäi meetripaksuse lume alla, tõi sellele järgnenud sulailm kaasa üleujutuse, mis lumetormist johtunud inimohvrite hulka ja varaliste klahjustuste ulatust veelgi paisutas.

3) 8.–13. veebruar, 1994

Lõiv: viis miljardit dollarit, üheksa inimelu

Kiiresti jäätuvate vihmasadudega nn jäätorm vallutas piirkonna Texasest Põhja-Carolinani. Külmumispunktist allapoole jäänud temperatuurid kahjustasid metsi; üle miljoni inimese jäi elektrita.

4) 10.–13. detsember, 1992

Lõiv: neli miljardit dollarit, 19 inimelu

Legendaarne 1992. aasta kirdetorm tabas kõige rängemini New Jersey osariiki ja Uus-Inglismaa regiooni.

USA Atlandi ookeani ranniku keskosa osariike ründasid äge tuul ja kõrged lained ning New York City ümbruses kerkis vesi tõusu ajal ligi neli meetrit tavalisest kõrgemale.

5) 1.–3. veebruar, 2011

Lõiv: kaks miljardit dollarit, 36 inimelu

“Metsümiseja päeva lumetormiks” (ingl Groundhog Day Blizzard) ristitud troopikaväline tsüklon räsis kohati rohkem kui 3200 kilomeetri pikkust piirkonda Kesk-Läänest kirdeosariikideni ja jättis 22 osariiki maha rohkem kui tosina sentimeetri paksuse lumekihi.

Esimest korda 106 aasta jooksul ei jõudnud Oklahoma osariigis ilmuv ajaleht Tulsa World trükki.